articol

BOALA INFLAMATORIE CRONICA. Astmul bronsic poate fi declansat de factori din mediul inconjurator. Diagnosticul trebuie stabilit cu atentie

Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica a cailor aeriene, in care sunt implicate o serie de celule, incluzand mastocite si eozinofile. Aceasta inflamatie determina la persoanele susceptibile simptome care se asociaza de obicei cu obstructia intensa, dar variabila, a cailor aeriene, adesea reversibila spontan sau sub tratament si care provoaca hiperreactivitati bronsice, aparuta la stimuli alergici sau nonalergici.

Din punct de vedere fiziopatologic, obstructia bronsica recurenta si episodica este determinata de inflamatie, spasmul bronsic si de hipersecretia bronsica.

„Factorul genetic s-a dovedit ca ar predispune la instalarea astmului bronsic, dovada fiind copiii din parinti alergici (atopici), care prezinta frecvent fenomene alergice, marcate de niveluri ridicate de IgE (n.r. – imunoglobuline E, numite si reagine) ”, spune doctor Anca Mihalcescu, medic specialist Medicina Interna, medic specialist Pneumoftiziologie in cadrul Romgermed.

Ce provoaca boala

Factorii cauzali sunt reprezentati de: alergeni domiciliari (praful de camera contine pulberea de acarieni, alergeni animali, continuti in saliva, fanere, urina sau fecalele animalelor din locuinta si fungi – spori de mucegaiuri; alergeni de mediu (polenuri de arbori primavara si vara, fungi, ocupationali, precum efortul fizic sau alergeni profesionali).

„Factorii favorizanti sunt fumatul, poluarea atmosferica (astmul apare frecvent in orase industrializate), poluarea din locuinta provenita de la sursele de incalzire, infectiile virale respiratorii cu virus sincytial, rhinovirus, virus gripal si cel paragripal, aparute frecvent in copilarie”, atrage atentia dr. Anca Mihalcescu.

Factorii care declanseaza criza de astm sunt fie factorii cauzali sau efortul fizic, aerul rece, ceasa, aditivi alimentari, medicamentele (astmaticii nu au voie Aspirina sau alte antiinflamatorii nesteroidiene, cu precauţie Paracetamol).

Tablou clinic

Astmul se poate manisfesta prin accese de dispnee, insotite de wheezing (suierat) si tuse accentuata nocturna care trezeste pacientul din somn. intre aceste accese se observa stare de normalitate a bolnavului, in care nu exista nici un simptom. Debutul atipic se manifesta doar prin tuse iritativa episodica insotita sau nu de coriza nazala.

„Diagnosticul se pune usor daca pacientul este observat in criza, altfel anamneza are un rol foarte important. Explorarea functiei ventilatorii se face prin spirometrie, iar variabilitatea PEF sau VEMS si reversibilitatea acestora sub tratament confirma suspiciunea de astm. Valorile VEMS < 75% pentru adult si VEMS < 85% la copil dovedesc obstructia bronsica, iar la teste cu bronhodilatatie (cu beta 2 agonisti ) VEMS trebuie sa creasca cu 15-20% (~200 ml), ceea ce arata un test pozitiv cu reversibilitatea obstructiei”, explica dr. Mihalcescu.

Forme clinice:

Astmul extrinsic este declansat de un alergen, debuteaza in copilarie, cu nivel crescut de IgE si teste cutanate pozitive.
Astmul intrinsic este determinat de factori infectiosi, cu teste cutanate ambigue si titruri normale de IgE
Astmul nocturn este produs frecvent de praful din casa sau trebuie exclus un reflux gastro-esofagian.
Starea de rau astmatic este imaginea cea mai dramatica a astmului bronsic caracterizata prin criza de dispnee cu polipnee insotita de agitatie psihica sau stare de confuzie. Pacientul are wheezing accentuat, tahicardic, nu poate articula cuvintele, are hipotensiune, iar PaO2 este mai mare 60 mm Hg, iar ascultator pulmonar: tacere respiratorie sau „zgomot de porumbar”.
Astmul cu infiltrate pulmonare care include aspergiloza bronhopulmonara alergica, sindromul Churg-Strauss, Periarterita nodoasa.

Stadii de evolutie:

  • Astm intermitent usor
  • Astm usor persistent
  • Astm moderat persistent
  • Astm sever persistent

Diagnosticul diferential trebuie atent facut pentru a nu omite alta afectiune pulmonara sau cardiaca. Astfel, ECG are un rol important si mai ales un consult cardiologic.

Tratamentul

Pentru a trata corespunzator astmul, trebuie parcursi mai multi pasi: identificarea trigerilor si evaluarea severitatii; instruirea bolnavului reprezinta cheia succesului terapeutic; stabilirea medicatiei corespunzatoare gradului de severitate. Medicatia antiinflamatorie cuprinde corticosteroizii, nedocromilul sodic, teofilinele, beta2agonistii cu durata lunga de actiune, cromoglicatul de sodiu. Medicatia bronhodilatatoare este reprezentata de beta2agonisti, anticolinergice si Teofiline.

Grupul Medical Romgermed ofera solutii personalizate pentru diagnosticul, tratamentul si urmarirea pacientilor care sufera de astm bronsic (dar si de alte afectiuni),prin clinicile si laboratoarele sale din Bucuresti.

Serviciile medicale (consultatii, analize de laborator, ecografie, alte manevre terapeutice) sunt oferite atat in regim de decontare CASMB, cat si contra cost – detalii suplimentare puteti afla la receptia clincilor Romgermed sau pe site-ul: www.clinicaromgermed.ro

Sursa: www.puterea.ro