Boala celiaca
Despre
DEFINITIE
Boala celiacă este o boală autoimună cronică severă care apare la persoanele predispuse genetic, la care aportul de gluten determină distrugerea mucoasei intestinului subțire. Această afecțiune poate apărea la orice vârstă după ce începeți să consumați alimente care conțin gluten. Este o afecțiune comună, care afectează aproximativ 1 din 100 de persoane din întreaga lume. Boala celiacă este cunoscută și ca boala celiacă, sprue celiacă, sprue non-tropicală și enteropatie cu gluten.
SIMPTOME
Simptomele sunt variabile, intermitente (apare, dispare, apoi reapar) si constau in indigestie si tulburari extraintestinale. Simptomele variază de la pacient la pacient și variază de la simptome ușoare care trec adesea neobservate până la simptome și complicații severe care afectează calitatea vieții. Cu peste 300 de semne și simptome despre care se crede că există, boala celiacă este considerată un „cameleon” din perspectivă clinică. Toate aceste simptome nespecifice pot apărea și în alte boli, ceea ce întârzie adesea diagnosticarea bolii celiace, care este adesea subdiagnosticată. Diagnosticul bolii celiace se face în general la 6 până la 10 ani de la apariția simptomelor.
Pacienții simptomatici reprezintă doar vârful aisbergului tuturor pacienților cu boală celiacă și, în ciuda inflamației semnificative a mucoasei intestinale subțiri și a testelor serologice specifice pozitive, pacienții pot să nu fie scutiți de boală.Există multe cazuri în care aceasta este simptomatică (silențioasă). boala celiaca). Riscul de boala celiaca este crescut la primele rude ale persoanelor care au fost deja diagnosticate cu boala celiaca, persoanele cu tiroidita autoimuna sau diabet de tip 1. Diagnosticul acestor pacienți se bazează pe educație riguroasă și pe informații din partea medicului despre boală.
DIAGNOSTIC
Deoarece boala celiacă poate duce la complicații grave dacă este lăsată netratată, este important să se diagnosticheze boala celiacă chiar și la pacienții cu simptome atipice sau fără simptome.
În prima etapă, boala celiacă este suspectată. Un diagnostic prezumtiv este pus de obicei de către un pediatru sau un medic primar dacă sunt detectate unul sau mai multe simptome intestinale sau extraintestinale care se agravează, persistă în timp, reapar la intervale scurte de timp sau nu au o explicație specifică. Următoarele persoane ar trebui să fie testate pentru boala celiacă:
- Pacienți cu simptome gastrointestinale: diaree cronică sau recurentă, flatulență și flatulență persistentă
- Pacienți cu simptome extraintestinale fără o cauză evidentă: malabsorbție, scădere în greutate, statură mică, pubertate întârziată, anemie datorată deficiențelor de fier, acid folic și vitamina B12, transaminaze persistent crescute (TGO, TGP), afte recurente Stomatită sexuală, smalț dentar defecte, neuropatie periferică, atacuri de migrenă recurente, infertilitate, femei care au avorturi spontane recurente sau care au născut un copil prea mic pentru vârsta gestațională.
- Pacienți asimptomatici cu risc crescut de boală celiacă: rude de gradul I (părinți, frați, copii) ale pacienților diagnosticați cu boală celiacă, pacienți cu dermatită herpetiformă, diabet zaharat tip I sau alte boli autoimune, persoane cu sindrom Down.
În a doua etapă, diagnosticul de boala celiacă este pus de un specialist gastroenterolog.
Diagnosticul bolii celiace se face după cum urmează:
Determinarea markerilor serologici specifici
- Anticorpi tisulari anti-glutaminaza (IgA, IgG)
- Anticorpi anti-miometriali (IgA)
Aceasta este o etapă incipientă și apare atunci când pacientul urmează o dietă care conține gluten. Este important să nu începeți singur o dietă fără gluten înainte de a fi pus un diagnostic de către un gastroenterolog, deoarece reducerea cantității de gluten poate afecta rezultatele testelor de laborator (rezultate fals negative).De aceea există. Inițial, se credea că markerii serologici pot detecta boala la pacienții cu manifestări extraintestinale atipice, dar acum sunt utilizați din ce în ce mai frecvent, inclusiv în scopuri de screening.
TRATAMENT
În prezent, nu există tratament medicamentos și singurul tratament acceptat este o dietă strictă fără gluten pe viață. Boala celiacă este o boală unică datorită factorului de mediu cunoscut care o provoacă: glutenul, care se găsește în anumite cereale. Deși boala celiacă nu poate fi vindecată (o dată ce apare, este permanentă), dar pacienții pot duce o viață normală dacă respectă cu strictețe o dietă care nu include suplimente de grâu, orz sau secară. Există o îmbunătățire clinică imediată, intestinul subțire începe să se regenereze și să funcționeze normal, iar complicațiile cronice sunt prevenite.