Boala ficatului alcoolic
Despre
DEFINITIE
Boala ficatului alcoolic, după cum sugerează și numele, este cauzată de consumul excesiv de alcool și este o afecțiune comună, dar care poate fi prevenită. Pentru majoritatea oamenilor, consumul moderat de alcool nu provoacă boli.
CUM AFECTEAZA ALCOOLUL SANATATEA?
Consumul excesiv de alcool, fie că este consumat în cantități mari deodată (beție) sau pe o perioadă lungă de timp, poate avea efecte grave asupra sănătății și bunăstării. Pe lângă afectarea ficatului, alcoolul are multe efecte asupra organismului, printre care:
- Acest lucru vă reduce capacitatea de a gândi clar și de a vă coordona mersul.
- Îți poate schimba sentimentele și comportamentul.
- Afectează procesul de digestie, provocând malnutriție și scădere în greutate.
- Slăbește sistemul imunitar și capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor.
- Risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, cancerul hepatic, cancerul esofagian, cancerul cavităţii bucale şi cancerul mamar (la femei).
CE INTREBI MEDICUL
Solicitați asistență medicală dacă ați consumat alcool. Iată câteva întrebări de adresat experților:
- Cum arată ficatul meu?
- Am nevoie de medicamente pentru a calma inflamația ficatului (dacă o am)?
- Voi nevoie de un transplant de ficat?
- Am nevoie de teste imagistice, cum ar fi ultrasunete, CT sau RMN?
- Este necesară o endoscopie gastrointestinală superioară pentru a confirma prezența varicelor esofagiene?
- Este suficientă pentru a reduce consumul de alcool sau a nu bea deloc?
- Ar trebui să fiu interesat de tratamentul pentru o tulburare de sănătate mintală (anxietate, depresie)? Cât de des ar trebui să mă testez?
- Cât de des ar trebui să fac analize de sânge (lunar, la fiecare 3, 6, 12 luni)? Trebuie să-mi schimb dieta?
- Trebuie să-ți schimbi stilul de viață? Ce exerciții sunt potrivite pentru mine?
EVOLUTIA BOLII
La majoritatea consumatorilor intensi de alcool, boala hepatică legată de alcool progresează în timp până la hepatită legată de alcool și în cele din urmă la ciroză. Cu toate acestea, unii oameni dezvoltă ciroză, chiar dacă inițial nu dezvoltă hepatită alcoolică. Unele persoane cu hepatită alcoolică pot să nu aibă deloc simptome. În plus, consumul de alcool poate agrava afectarea ficatului de la alte boli hepatice non-alcoolice, cum ar fi hepatita cronică C.
Susceptibilitatea unui individ la efectele toxice ale alcoolului depinde de mulți factori, inclusiv vârsta, sexul, genetica și afecțiunile medicale preexistente. Prin urmare, cel mai bine este să consultați un medic despre consumul de alcool.
FACTORI DE RISC
Cantitatea de alcool pe care o consumi este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea bolii hepatice alcoolice. Riscul crește odată cu durata și cantitatea de băutură. Cu toate acestea, multe persoane care consumă în exces sau ocazional în cantități mari nu dezvoltă boală hepatică alcoolică și există și alți factori predispozanți și factori care contribuie la dezvoltarea bolii.
- Obezitatea: unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea bolii hepatice grase. Efectele combinate ale obezității și alcoolului sunt mai severe decât oricare dintre factorii singuri.
- Malnutriție: Majoritatea oamenilor care consumă cantități excesive de alcool sunt subnutriți. Motivul nu este doar o alimentație proastă, pierderea poftei de mâncare și greața, ci și faptul că alcoolul și substanțele sale toxice interferează cu metabolismul organismului și absorbția nutrienților. În toate aceste situații, deficiențele de nutrienți contribuie la deteriorarea celulelor hepatice.
- Factori genetici: moștenirea genetică poate afecta modul în care corpul dumneavoastră metabolizează alcoolul, ducând la dependența de alcool și la boli hepatice legate de alcool.
- Sex: Femeile sunt mai susceptibile la efectele secundare ale alcoolului.
- Model de consum de alcool: Mai grav este consumul de alcool între mese sau beția. Intoxicația se definește prin consumul simultan a 5 unități de alcool pentru bărbați și a 4 unități de alcool pentru femei.
- Hepatita virală cronică, în special hepatita C: relația dintre efectele alcoolului asupra ficatului și hepatita virală cronică este mai periculoasă decât efectele individuale ale oricărui factor de risc.