MENIU
Cancer bronho-pulmonar

Cancer bronho-pulmonar

Despre

DEFINITIE

Cancerul pulmonar reprezintă aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, ucigând peste 1,6 milioane de oameni în fiecare an. Provoacă mai multe decese în întreaga lume decât cancerele de sân, colon și prostată combinate. Mai exact, cineva moare de cancer pulmonar undeva în lume la fiecare 30 de secunde.

 În Europa, cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer la bărbați (după cancerul de prostată) și al treilea cel mai frecvent cancer la femei (după cancerul de sân, colon și rect).

 Cele mai multe cazuri de cancer pulmonar sunt diagnosticate la pacienții cu vârsta peste 65 de ani, mai puțin de 2% apar la pacienții mai tineri de 45 de ani.

Cancerul pulmonar (numit medical cancer pulmonar bronșic) crește și se înmulțește anormal în celulele din plămâni, ducând la dezvoltarea de noduli sau tumori.

 Cancerul pulmonar fără celule mici sau cancerul pulmonar fără celule mici (derivat din denumirea engleză cancer pulmonar nonsmall-cell și cunoscut sub abrevierea NSCLC) este un tip diferit de cancer pulmonar decât cancerul pulmonar cu celule mici (cunoscut prin abrevierea SCLC) . ) datorită aspectului celulelor componentei tumorale la examinarea la microscop. Reprezintă 85-90% din toate cazurile de cancer pulmonar. 

Din păcate, boala incepe sa se manifeste cand deja este intr-un stadiu avansat, astfel incat tratamentul curativ nu este posibil in aproximativ 90% dintre cazuri. Dintre toate tipurile de cancer, cancerul pulmonar are cea mai mică rată de supraviețuire la cinci ani, cu 17%.

 Prin comparație, alte tipuri de cancer cele mai frecvente au rate semnificativ mai mari de supraviețuire la cinci ani:

 • Cancer colorectal - 65%
 • Cancer de san - 89%
 • Cancer de prostata – 99%
SIMPTOME

Rata mortalității cauzate de cancerul pulmonar este mare, deoarece simptomele cancerului pulmonar întârzie să apară. 90% din cazuri sunt diagnosticate într-un stadiu inoperabil. Cancerul pulmonar este greu de detectat și nu are simptome în stadiile incipiente. 

 Principalele simptome sunt: 

 • tuse persistenta
 • expectoratie cu sange
 • raguseala
 • junghi toracic
 • dificultate in respiratie
 • subfebrilitate
 • pierderea inexplicabila a greutatii
 • oboseala marcanta
 • infectii respiratorii joase repetate (pneumonii repetate, trenante)

Simptomele au fost rezumate de acronimul englez „BREATHE”. Consultați-vă medicul dacă aveți oricare dintre următoarele simptome: 

B – Blood: tuse cu sange

R – Reccurent: infectii respiratorii recurente

E – Enduring: tuse persistenta, care nu mai trece

A – Ache: durere in piept, spate si umeri

T – Trouble breathing: dificultate in respiratie

H – Hoarseness: raguseala

E – Epuizare, slabiciune sau pierderea poftei de mancare

Din 100 de pacienti, 25 sunt asimptomatici si sunt diagnosticati incidental prin teste imagistice efectuate in alt scop.

 

 • Simptomele apar adesea atunci când tumora crește sau se răspândește. Pe măsură ce tumora progresează local și se atașează de ganglionii limfatici, pot apărea dureri în piept, dificultăți de respirație și răgușeală.

 

 • Sindromul venei cave superioare poate apărea din cauza comprimării fluxului sanguin sau a invaziei venei cave, iar pacienții prezintă dificultăți de respirație, dureri de cap și edem ale feței și brațelor (se acumulează lichid în aceste zone, provocând umflături).

 

 • Daca tumora este localizata la varful plamanului poate aparea durere la nivelul omoplatului (sindrom Pancoast-Tobias) si afectarea ochiului pe aceeasi parte cu tumora, cu ptoza (caderea pleoapei), mioza (pupila ingustata) si enoftalmie (ochi infundat) (sindromul Claude Bernard Horner). 

 

 • Cancerul pulmonar poate sa dea metastaze de ficat, creier, oase, glande suprarenale. Afectarea ficatului poate sa determine senzatie de greata, satietate. Afectarea cerebrala determina modificari ale comportamentului, convulsii, pareza. Afectarea osoasa poate determina dureri intense si fracturi.

 

 • Sindroamele paraneoplazice sunt semne și simptome care pot apărea din cauza secreției de celule tumorale sau a lezării anumitor organe, nervi sau vase de sânge. Sindroamele paraneoplazice  mai frecvente la pacienții cu cancer pulmonar includ hipercalcemia, sindromul  de hipersecreție a hormonului antidiuretic (ADH), hipercoagulabilitatea cu tromboflebită superficială migratoare (sindromul Trousseau) și ipocrizia digitală. Acestea includ osteoartrita pulmonară hipertrofică (deformarea degetului tobosarului) și deformarea neurologică, anemie.
TRATAMENT

După un diagnostic de cancer pulmonar, pacienții au nevoie de o echipă multidisciplinară, așa-numita Tumor Board, pentru a crea un plan individualizat de tratament. Echipa este formată din experți în pneumologie, imagistică medicală, anestezie si terapie intensivă, chirurgie toracică și oncologie. 

Principalele metode de tratament  sunt: 

 • Interventie chirurgicala 
 • Chimioterapia
 • Radioterapia
 • Imunoterapia
 • Terapia tintita

Tratamentul pentru cancerul pulmonar depinde de forma de cancer (tipul de celule implicate - prezența sau absența celulelor mici), de dimensiunea și localizarea tumorii, de stadiul bolii și de starea generală.

TIPURI

Principalele tipuri histologice de cancer pulmonar cu celule mari sunt adenocarcinomul, carcinomul cu celule scuamoase și carcinomul cu celule mari, dar există și alte subtipuri. Cel mai frecvent tip de cancer este adenocarcinomul, reprezentând 40% din cazuri, urmat  de carcinomul cu celule scuamoase, reprezentând 30% din cazuri.  

Cancerul pulmonar poate fi clasificat pe scară largă în două categorii: 

 • Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC); Cancerul pulmonar cu celule mici  este un cancer extrem de agresiv, cu o rată de creștere rapidă, care apare în principal la fumători. În multe cazuri, diagnosticul nu este pus decât mai târziu în boală. 
 • Cancerul pulmonar cu celule mici începe de obicei în căile respiratorii principale ale plămânului (tuburi bronșice) în centrul plămânului.
 • Cancer pulmonar fără celule mici (cancer pulmonar fără celule mici sau cancer pulmonar cu celule non-mici NSCLC). Este cea mai frecventă formă de tumoare pulmonară malignă și este diagnosticată în 85% din cazuri.
 •  Cancerul pulmonar fara celule mici (non microcelular) are mai multe forme si evolutia sa depinde de tipul histologic (adenocarcinom, cancer cu celule scuamoase, cancer cu celule mari).
 • Adenocarcinomul se asociaza frecvent cu existenta mutatiilor genetice care determina crestere celulara. Aproximativ 40% din numarul total de cazuri de cancer de plaman sunt adenocarcinoame. Se dezvolta in celulele care produc mucus si care captusesc caile aeriene.
 • Carcinomul cu celule scuamoase. Aproximativ 25–30% din numarul total de cazuri de cancer de plaman sunt de acest tip. Se formeaza in celulele plate care captusesc bronhiile si este de obicei provocat de fumat.
 • Carcinomul cu celula mare (nediferentiat). Acest tip reprezinta in jur de 10–15% din numarul total de cazuri de cancer de plaman. Denumirea pe care o poarta se datoreaza aspectului celulelor canceroase examinate la microscop.

Mai exista si alte tipuri de tumori pulmonare, de exemplu  neuroendocrine – se pot forma in celulele neuroendocrine din plamani. Aceste celule primesc semnale de la sistemul nervos si raspund prin productia si eliberarea de hormoni, substante care controleaza multe functii ale corpului.

Alte tipuri rare de tumori pulmonare cu celule non-mici includ carcinomul adenosquamos, carcinomul sarcomatoid, carcinomul mucoepidermoid și carcinomul adenoid chistic, limfomul non-Hodgkin și sarcomul de țesut moale. 

Metastaze pulmonare – Metastazele pulmonare sunt tumori canceroase care s-au răspândit la plămâni dintr-o altă parte a corpului. Plămânii sunt unul dintre cele mai frecvente locuri pentru răspândirea altor tipuri de cancer. Aproape toate tipurile de cancer se pot răspândi la plămâni.

FACTORI DE RISC

Fumatul este cauza principală a  peste 80% dintre cancerele pulmonare. În comparație cu nefumătorii, fumătorii au un risc de 25 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar.

 Dintre cei diagnosticați, se estimează că 40% sunt fumători actuali, 45% sunt foști fumători și 15% nu au fumat niciodată.

Riscul de a dezvolta cancer pulmonar depinde de vârsta la care ați început să fumați, de cât timp ați fumat (durata fumatului) și de numărul de țigări pe care le-ați fumat (intensitatea fumatului).

Renunțarea la fumat poate reduce semnificativ riscul de cancer pulmonar la orice vârstă. Nu doar fumătorii fac cancer pulmonar.

Pentru cei 15% dintre pacienții care nu au fumat niciodată, alți factori de risc  pentru cancerul pulmonar pot include: 

 • Expunerea la radon la persoanele care nu sunt expuse profesional este a doua cea mai frecventă cauză de cancer pulmonar după fumat. Radonul este un gaz radioactiv  incolor, inodor, care este produs de uraniu din pământ și intră în aerul pe care îl respirăm în casele noastre. Cei mai afectați sunt cei care locuiesc în blocurile de la parter și cei care locuiesc în propriile case.
 • Nivelurile periculoase de radon se pot acumula în orice casă. Măsurile preventive constau în ventilarea frecventă a încăperii, utilizarea aerului condiționat și etanșarea podelei cu o placă de pardoseală din beton de cel puțin 20 cm pentru a reduce pătrunderea radonului din sol în casă.
 • Alți poluanți din interior (cum ar fi fumul de cărbune)
 • Expunerea la azbest (care provoacă în special mezoteliom pleural) și alți agenți cancerigeni care pot fi inhalați (praf de lemn, fum de sudură, arsen, metale industriale, nichel, beriliu, crom). Cei mai expuși riscului sunt cei  din industriile de prelucrare a oțelului, nichelului, cromului și cărbunelui.
 • Poluarea aerului în medii urbane sau industriale
 • Istoric familial de cancer pulmonar 
 • Radioterapia la piept. Vârsta – 65+
 • O dietă săracă în fructe și legume (mai puțin de 2-3 porții pe zi).
 • Consumul excesiv de alcool  este, de asemenea, un factor de risc important pentru cancerul pulmonar

Următoarele afecțiuni medicale vă pot crește riscul de cancer pulmonar. 

 • Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) 
 • Fibroza pulmonară (post-tuberculoză, infecții pulmonare recurente) – Utilizarea țigărilor electronice în locul țigărilor tradiționale poate provoca fibroză pulmonară. 
 • Cancer de esofag, gât sau cap 
 • Limfom sau cancer de sân – tratat cu radioterapie în piept și plămâni, dar poate provoca rezultate asemănătoare cancerului.