MENIU
Deficitul de magneziu

Deficitul de magneziu

Despre

DEFINITIE

Magneziul a fost identificat pentru prima dată ca element în 1755 și obținut pentru prima dată în formă pură în 1808. De atunci, au fost descoperite numeroase proprietăți ale magneziului, inclusiv în domeniul medical. Citiți acest articol dacă doriți să știți la ce ajută magneziul, când apare deficiența de magneziu și cum puteți preveni dezvoltarea acestei deficiențe minerale.

SIMPTOME

Deficitul de magneziu se poate manifesta ca simptome variind de la ușoare la severe, în funcție de severitatea și durata deficienței. Cele mai frecvente simptome ale deficitului de magneziu sunt: 

 

 • Spasme și crampe  musculare – mai precis, contracții musculare involuntare, în special la nivelul gambelor, mâinilor și feței. Spasmele musculare pot fi dureroase și apar frecvent în timpul zilei și nopții. 

 

 • Oboseală și slăbiciune – Deficiența de magneziu poate provoca oboseală cronică și slăbiciune generală, iar pacienții se pot simți mai obosiți decât de obicei. 

 

 • Tulburări de somn – Deficiența de magneziu poate afecta calitatea somnului și poate provoca insomnie, dificultăți de adormire și somn agitat. 

 

 •  Iritabilitate și anxietate – Magneziul joacă un rol important în reglarea funcției sistemului nervos. Deficiența poate duce la iritabilitate, anxietate și apariția unor tulburări de dispoziție. 

 

 • Palpitații – Magneziul este implicat în reglarea ritmului cardiac, iar o deficiență de magneziu poate provoca palpitații. 

 

 • Indigestie – Deficiența de magneziu poate provoca indigestie, constipație, greață sau vărsături. 

 

 • Sistem imunitar slăbit – Magneziul este important pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Deficiența poate face organismul mai susceptibil la infecții și încetinește vindecarea rănilor. 

 

 • Metabolismul carbohidraților afectat și rezistența la insulină – Deficiența de magneziu poate afecta metabolismul glucozei și sensibilitatea la insulină, crescând riscul de diabet  de tip 2.

 

Cu toate acestea, aceste simptome pot fi cauzate și de alte boli și alți factori, iar diagnosticul de deficit de magneziu trebuie  confirmat prin teste de laborator. Dacă sunteți îngrijorat de nivelul de magneziu din corpul dumneavoastră și de simptomele asociate, vă recomandăm să vă adresați medicului dumneavoastră pentru evaluare și diagnosticare adecvată.

CUM SE FACE CORECT O CURA DE MAGNEZIU

Magneziul  poate fi administrat oral sub formă de tablete, tablete efervescente sau plicuri care formează o soluție orală. Concentrațiile variază în funcție de produs, așa că îl poți alege pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor pacientului tău. În funcție de nevoile diferite ale bărbaților și femeilor, unii producători oferă suplimente de  magneziu pentru femei sau bărbați care combină magneziul  cu alte minerale și vitamine. Există, de  asemenea, o versiune de magneziu special formulată pentru copii. Dacă nu sunteți sigur ce tip de magneziu să alegeți, cereți sfatul medicului dumneavoastră. Acest lucru ajută la distingerea între diferitele săruri ale acestui element (oxid de magneziu, carbonat de magneziu, lactat de magneziu, citrat de magneziu sau orotat de magneziu).

 

Aportul maxim zilnic de magneziu depinde de vârstă, sex și starea de sănătate. În general, aportul zilnic de magneziu pentru adulți este de până la 350-400 mg. Aceasta include atât aportul de magneziu prin alimente, cât și suplimentele alimentare.

 

În general, este dificil de estimat cât va dura tratamentul cu magneziu, deoarece aceste informații variază de la  caz la caz. Cu toate acestea, durata variază în general de la câteva săptămâni la câteva luni. Astfel, se asigură că magneziul administrat este absorbit corespunzător de organism.

 

Este important de reținut că excesul de magneziu poate provoca anumite reacții adverse (diaree, greață, vărsături, slăbiciune musculară). Din acest motiv, evitați depășirea dozei maxime recomandate și consultați întotdeauna medicul înainte de a începe suplimentarea cu magneziu, mai ales dacă aveți probleme de sănătate existente sau luați alte medicamente.

CAUZE

Magneziul este absorbit în principal din alimentele bogate în acest mineral. Cu toate acestea, chiar dacă consumați cantități suficiente, poate apărea o situație în care concentrația de magneziu din organismul dumneavoastră nu este suficientă. Există mai multe cauze posibile ale deficienței de magneziu în organism. 

 

 • Dieta cu conținut scăzut de magneziu – Aportul inadecvat de alimente bogate în magneziu poate duce la deficiență de magneziu. O dietă săracă în nutrienți, constând în principal din alimente procesate, poate duce la deficiență de magneziu. 

 

 • Scăderea absorbției de magneziu – Anumite afecțiuni medicale vă pot afecta capacitatea  de a absorbi magneziul din alimente. De exemplu, bolile intestinale cronice (boala celiacă, boala Crohn, sindromul de malabsorbție) pot inhiba absorbția magneziului. 

 

 • Consumul excesiv de alcool – Alcoolul poate interfera cu absorbția și metabolismul magneziului în organism, iar persoanele care consumă cantități excesive de alcool  pot dezvolta deficiență de magneziu. 

 

 • Luarea anumitor medicamente – Unele medicamente pot afecta nivelul de magneziu din organism. De exemplu, diureticele pot crește excreția renală de magneziu. Următoarele medicamente sunt, de asemenea,  utilizate pentru a trata boala de reflux gastroesofagian (GERD) și ulcerele gastrice: Unele medicamente, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni (IPP), pot interfera cu absorbția magneziului. 

 

 • Stresul cronic – Această problemă comună de sănătate poate duce la pierderi excesive de magneziu prin urină, provocând dezechilibre electrolitice. 

 

 • Boli cronice – Anumite boli cronice, cum ar fi diabetul, insuficiența renală, hipertiroidismul și bolile de inimă pot fi asociate cu deficiența de magneziu. 

 

 • Hiperhidroza (transpirație excesivă) – Deficiența de magneziu și transpirația excesivă merg adesea mână în mână. Prin urmare, persoanele care transpira excesiv din cauza activității fizice intense sau a expunerii prelungite la temperaturi ridicate pot pierde magneziu. 

 

 • Vârsta – Cercetările arată că persoanele în vârstă absorb mai puțin magneziu din dieta lor, iar nivelurile de magneziu se pierd din cauza excreției mai mari prin rinichi.

 

Deficitul de magneziu poate fi diagnosticat și confirmat printr-un test de sânge după o vizită amănunțită la medic. In functie de rezultatele obtinute, medicul va recomanda un plan de tratament adecvat.