MENIU
Durerile de spate

Durerile de spate

Despre

DEFINITIE

Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic, iau concediu medical sau iau vacante si este considerata o cauza principala a dizabilitatii pe termen lung si scurt in intreaga lume. Aproape toată lumea are dureri de spate cel puțin o dată în viață. Aceasta nu este o boală în sine,  ci un simptom, un tip de simptom al unei alte boli. Poate dispărea într-o perioadă scurtă sau lungă de timp  cu sau fără tratament, dar în cele mai multe cazuri va reapari dacă cauza provocatoare nu este îndepărtată. 

Spatele este alcătuit dintr-o structură complexă de mușchi, ligamente, tendoane, articulații și oase care lucrează împreună pentru a susține postura verticală și pentru a permite mișcarea și mobilitatea nucleului. Scheletul este una dintre cele mai puternice părți ale corpului, dar are și o mare flexibilitate și rezistență. 

Durerea lombară poate apărea oriunde în spate. În funcție de localizare, durerea poate apărea la nivelul gâtului, toracelui sau zona inferioară a spatelui, lombară sau sacră. Durerea de spate  apare cel mai adesea în regiunea inferioară a  spatelui,  deoarece  cea mai mare parte a greutății corpului superior este purtată pe partea inferioară a spatelui. 

Coloana vertebrală, structura osoasă din mijlocul spatelui, este alcătuită din  24 de vertebre suprapuse, conectate prin articulații în formă de disc între vertebre și susținute de ligamente și mușchi puternici. În interiorul canalului format de vertebrele suprapuse se află măduva spinării, care face parte din sistemul nervos central. La adulți, se extinde de la baza creierului până la  a doua vertebră lombară. În ultima parte a coloanei vertebrale,  partea inferioară a spatelui, vertebrele sunt topite și nu există discuri. 

Pe măsură ce îmbătrânim, structurile coloanei vertebrale, articulațiilor, discurilor și ligamentelor noastre devin, de asemenea, mai susceptibile la uzură. Deși coloana vertebrală rămâne puternică, spatele poate deveni rigid, deformat și își poate pierde mobilitatea, ceea ce poate duce la dureri de spate.

SIMPTOME

Durerea de spate poate avea o varietate de cauze, variind de la cauze temporare minore la cauze grave care indică o afecțiune medicală gravă. Unde apare durerea de spate este unul dintre principalii indicatori ai cauzei acesteia. Durerea este localizată în partea superioară sau inferioară a spatelui și iradiază spre picioare și fese. Unele dureri lombare pot fi însoțite de durere sau amorțeală în alte părți ale corpului, de la migrene la dureri de umăr și braț. Un alt indicator este durata durerii, adică mai mare sau mai scurtă de 6 săptămâni, pentru a clasifica durerea ca cronică sau acută.

CAND SA MERGI LA MEDIC

În general, forma acută se ameliorează în câteva zile și dispare în câteva săptămâni fără tratament special, doar prin îngrijirea zonei dureroase și odihnă. Chiar și în cazurile de durere acută, există situații care necesită îngrijiri medicale urgente. De exemplu, după o cădere severă sau vânătăi care provoacă dureri de spate asociate cu o rană sau traumatisme severe sau când apar alte simptome care sunt însoțite de o senzație de amorțeală mai pronunțată. Sau dureri de picioare.

In cazul variantei cronice, este necesara prezentarea la medic, daca aceasta suferinta este insotita de:

 • Pierdere în greutate;
 • Febra, chiar daca exista o cauza a acesteia (gripa, raceala);
 • O inflamatie sau o umflatura in zona spatelui;
 • Durere persistenta, care nu se amelioreaza;
 • Durere iradianta in picioare;
 • Durere care iradiaza sub genunchi;
 • Incontinenta urinara sau fecala, instalata brusc sau intr-un interval scurt de timp;
 • Dificultate la urinare;
 • Dificultati intestinale fara o alta cauza evidenta;
 • Amorteala si furnicaturi in zona feselor, anusului, organelor genitale, coapselor;
 • Dificultati locomotorii ale picioarelor si bratelor;
 • Slabiciune a picioarelor;
 • Incapacitate de a face lucrurile normale cu mainile.
CUM REDUCI DUREREA DE SPATE

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot face oamenii cu dureri de spate este să rămână activi. Odihna prelungită nu reduce simptomele, dimpotrivă, senzația de durere se poate agrava. 

 Exercițiile de întindere, ședința ergonomică și activitatea fizică sunt strategii inteligente și eficiente pentru ameliorarea și gestionarea durerilor de spate.

Exercițiile și relaxarea sunt utile în special atunci când sunteți în general mai puțin activ sau izolat din cauza pandemiei.Implicit, s-a instalat o stare care exclude din activitatea zilnica miscarea, iar lucrul de acasa a obligat la perioadele lungi de stat pe scaun, fapt care afecteaza sanatatea generala, fiind un factor favorizant pentru dureri musculare si de spate, in principal.

Inotul, yoga, mersul pe jos, exercitiile de tip pilates sunt benefice și sunt soluții excelente pentru a preveni și a îmbunătăți problemele osoase, articulare și musculare care  duc la dureri de spate.

SFATURI PENTRU PREVENIREA DURERII DE SPATE

Principiul precauției este una dintre cele mai bune strategii, chiar dacă este adesea banalizat. Soluția pentru a evita această afecțiune este relativ simplă și presupune adoptarea unui stil de viață care face ca exercițiile și antrenamentele pentru a-ți întări mușchii să facă parte din rutina ta zilnică.

O altă abordare care dă roade pentru prevenirea și reducerea acestui tip de probleme este corectarea posturii și autocontrolul în timp ce stai și mergi, precum și sprijinul continuu al coloanei vertebrale pentru a reduce disconfortul. Ajustarea greutății corporale. 

Respectarea regulilor care stipulează cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână trebuie luată în serios, deoarece lipsa activității fizice este cauza a numeroase boli, de la acute, temporare până la cele cronice grave.

Vă recomandăm să evitați să stați pe scaun perioade lungi de timp fără a face pauză. Este benefic să menții o postură bună de lucru, menținând spatele drept. Renunțarea la fumat este o altă măsură pentru a preveni această afecțiune. S-a dovedit că fumătorii suferă de dureri de spate acute mai frecvente și mai severe decât nefumătorii de aceeași greutate și vârstă.

Pantofii cu toc pot fi una dintre cauzele deformărilor coloanei vertebrale și agravează durerile de spate la femei, care suferă deja de aceste afecțiuni mai des.

Atunci când ridicați sau transportați obiecte grele, ar trebui să vă gândiți și să aveți grijă de spate. Trebuie să puneți presiune asupra mușchilor gambei. Ar trebui să evitați să ridicați obiecte grele pe spate, iar atunci când mutați obiecte grele trebuie să aveți grijă să vă păstrați echilibrul (încerc să țin aceeași greutate cu ambele mâini, nu doar cu una).

Nu în ultimul rând, o saltea potrivită (care susține corect părțile corpului și asigură poziția sa de-a lungul curburii anatomice a  coloanei vertebrale) este deosebit de utilă nu numai ca măsură preventivă, ci și în tratamentul diferitelor boli. utile si necesare. Acest lucru se poate manifesta și ca durere lombară acută sau cronică.