MENIU
Ficatul gras nonalcoolic

Ficatul gras nonalcoolic

Despre

DEFINITIE

Boala ficatului gras non-alcoolic acoperă o gamă largă de boli hepatice, de la steatoză simplă (picături de grăsime se acumulează în celulele hepatice) până la steatohepatită, fibroză hepatică progresivă sau ciroză, cu excepția cazului în care există un consum semnificativ de alcool. 

Boala hepatică grasă non-alcoolică este cea mai frecventă boală hepatică cronică în diverse regiuni geografice, în special în țările dezvoltate (afectând de obicei 20-30% din populația adultă și 10% dintre copii), și afectează organismul.Este asociată cu modernul stiluri de viață în care tendința de activitate este în scădere. Comportament sedentar, dieta bogata in grasimi si saraca in fibre.

FICATUL GRAS SI ANXIETATEA SAU DEPRESIA

Anxietatea sau tulburările depresive pot fi  asociate cu aceasta conditie. Pe de altă parte, modificările testelor biologice hepatice (creșterea transaminazelor) în timpul măsurătorilor de rutină indică faptul că majoritatea pacienților care se confruntă cu aceste rezultate au o boală mai gravă, cum ar fi hepatita virală sau ciroza.Acest lucru poate fi un motiv de îngrijorare deoarece credem că Sau chiar cancer la ficat.

TRATAMENT

Recomandarile terapeutice curente constau in urmatoarele masuri:

  • Scaderea in greutate cat mai aproape de greutatea ideala prin dieta si exercitiu fizic
  • Tratamentul individual al componentelor sindromului metabolic, inclusiv chirurgia bariatrica pentru obezitate, medicamente antihipertensive si medicamente care cresc sensibilitatea la insulina
FACTORI DE RISC

Boala ficatului gras nonalcoolic  poate apărea la orice vârstă și a fost raportată la aproape  toate rasele de câini. 

Principalii factori de risc sunt:

  • Obezitatea
  • Diabetul zaharat noninsulinodependent (tip 2)
  • Cresterea lipidelor serice (cresterea colesterolului, cresterea trigliceridelor)
  • Istoricul familial de steatohepatita sau de ciroza de cauza necunoscuta

Prevalența ficatului gras non-alcoolic este de 4,6 ori mai mare la pacienții obezi (obezitatea este definită prin IMC > 30; IMC este raportul dintre greutatea corporală în kg/înălțime2 și greutatea corporală în metri). Obezitatea trunchiului (circumferința taliei ≥102 cm pentru bărbați și ≥88 cm pentru femei) este un  factor de risc important pentru boala ficatului gras nonalcoolic, chiar și la pacienții cu un IMC normal. 

Aproximativ 50% dintre pacienții cu lipide serice crescute au boală hepatică grasă nealcoolică. Trigliceridele crescute comparativ cu colesterolul seric cresc riscul.