MENIU

Herpes genital

Despre

DEFINITIE

Herpesul genital este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală (BTS), dar persoanele infectate adesea nu știu că o au, deoarece simptomele trec neobservate sau nu apar deloc. Se estimează că 417 milioane de oameni cu vârsta cuprinsă între 14 și 49 de ani în întreaga lume, sau 11% din populație, sunt infectați cu virusul care provoacă herpesul genital. Cu toate acestea, ar trebui să știți că, odată ce îl obțineți, rămâne în corpul vostru toată viața.

SIMPTOME

Virusul care provoacă herpesul genital are o perioadă de incubație de 2 până la 12 zile, astfel încât o persoană infectată poate dezvolta simptome în primele două săptămâni de la contractarea virusului. Cu toate acestea, este posibil să fii infectat fără a prezenta simptome și fără să știi. În cele mai multe cazuri, simptomele bolii  sunt absente sau ușoare. 

Simptomele herpesului genital apar de obicei în două episoade, dar nu la toate persoanele infectate. Pentru unele dintre aceste boli, simptomele reapar pe parcursul mai multor ani, în timp ce pentru altele experimentezi doar primele simptome, care sunt și cele mai severe.

Atunci cand exista, simptomele herpesului genital includ:

 • mici bubite rosii sau care contin un lichid incolor la nivelul organelor genitale sau rectului - acestea se pot sparge si pot provoca leziuni dureroase;
 • dureri sau mancarimi in zona genitala sau in interiorul coapselor;
 • secretii genitale neobisnuite, cu miros neplacut;
 • inrosirea pielii in zona genitala.

Femeile cu herpes genital pot avea, de asemenea, o senzație de arsură atunci când urinează și sângerare non-menstruală. Eroziunile pot apărea în vagin, zona genitală externă, fese sau anus sau col uterin. Simptomele sunt similare cu infecțiile vaginale sau ale vezicii urinare, așa că cea mai bună soluție este să consultați un medic pentru un diagnostic corect. 

La bărbați, leziunile pot fi prezente în zona penisului, scrotului, anusului sau coapsei, dar și la suprafața uretrei.  

Primul episod de simptome poate include, de asemenea, anumite simptome asemănătoare gripei, cum ar fi oboseală, febră, dureri musculare și dureri de cap. 

Virusul rămâne în organism toată viața, dar se reactivează periodic atunci când o persoană infectată prezintă anumite simptome. Recurența episoadelor simptomatice este favorizată de factori precum:

 • un sistem imunitar slabit;
 • oboseala;
 • o interventie chirurgicala;
 • contactul sexual;
 • stres emotional sau trecerea printr-o trauma.
CUM POATE FI TINUT SUB CONTROL

Herpesul genital nu beneficiaza de tratamente care elimina virusul din organism si ramane in corpul persoanei infectate pentru totdeauna. 

Cu toate acestea, persoanele afectate trebuie să fie supuse unui tratament pentru a evita complicațiile, cum ar fi răspândirea infecției în alte zone ale corpului. 

Există medicamente care pot împiedica reapariția simptomelor și pot scurta durata simptomelor, precum și tratamente care pot împiedica o persoană infectată să transmită boala partenerului său. 

Persoanele infectate pot lua medicamente antivirale orale în primele zile după ce simptomele par să reducă durata și intensitatea simptomelor. Dacă durerea este severă, pot fi utilizate analgezice.

De asemenea, este important să luați măsuri pentru întărirea sistemului imunitar și să folosiți soluții speciale pentru igiena zonei genitale care nu au un efect puternic asupra pielii.

CUM POTI PREVENI INFECTIA

Este important să vă monitorizați starea de sănătate și să luați măsurile de precauție necesare pentru a evita contractarea herpesului genital. Având în vedere că aceasta este o boală cu transmitere sexuală, prevenirea înseamnă:

 • folosesti prezervativul la fiecare contact sexual;
 • eviti relatiile sexuale cu persoane de a caror sanatate sexuala nu esti sigur;
 • ai un numar limitat de parteneri sexuali;
 • sa respecti normele de igiena.

Cu toate acestea, rețineți că folosirea prezervativelor în timpul contactului sexual cu o persoană infectată nu elimină complet riscul de îmbolnăvire. Pentru că, după cum am menționat deja, virusul se poate răspândi și prin contactul cu pielea din jurul zonei genitale afectate. Purtarea prezervativului nu elimină riscul de infecție, dar se crede că îl reduce la jumătate. Dacă o persoană infectată ia zilnic medicamente antivirale (care sunt eficiente împotriva herpesului), riscul de a transmite infecția unui partener este redus.

CUM AFECTEAZA VIATA SEXUALA A PERSOANEI INFECTATE

Ca orice altă boală, herpesul genital afectează viața celor infectați. Deoarece nu există tratament, persoanele afectate trebuie să ia măsurile necesare pentru a evita agravarea propriei stări de sănătate și pentru a-și proteja partenerii sexuali.

Persoanele cu herpes genital pot avea în continuare o viață sexuală activă, dar ar trebui să-și informeze partenerul despre situația în care se află.

Unul dintre motivele pentru care herpesul genital este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală la nivel mondial este că persoanele infectate pot să nu fie conștiente de prezența virusului în corpul lor sau să ignore faptul că infecția ar putea fi detectată ignora simptomele. Poate fi contagioasă înainte de apariția leziunilor și după ce dispar, dar nu toate persoanele infectate le vor spune partenerilor lor sexuali că sunt bolnave. Prin urmare, este foarte important să luați măsurile de precauție necesare pentru a preveni intrarea virusului herpes în organism.