MENIU

Rinita alergica

Despre

DEFINITIE

Dacă strănutați frecvent, aveți nasul înfundat sau curge, sau aveți mâncărimi la ochi, gura sau piele, este posibil să aveți rinită alergică. Rinita alergică se caracterizează prin inflamația acută sau cronică a mucoasei nazale.

SIMPTOME

La contactul cu alergenii, sistemul imunitar declanșează un răspuns inflamator, determinând dilatarea vaselor de sânge și creșterea secreției la nivelul mucoasei nazale. 

 • stranut
 • rinoree apoasa (curge nasul, secretia este apoasa)
 • obstructie nazala – senzatia de nas infundat
 • mancarime la nivelul ochilor, gurii sau pielii
 • tuse

Este adesea însoțită de strănut, scăderea capacității de a respira pe nas și utilizarea respirației pe gură. 

Rinita alergică este adesea însoțită de conjunctivită, dar poate fi însoțită și de alte afecțiuni medicale, cum ar fi sinuzita, astmul bronșic și polipii nazali. 

Rinita alergica poate fi asociata cu:

 • Capacitate redusa de concentrare
 • Limitarea unor activitati
 • Capacitate redusa de luare a deciziilor
 • Coordinare neclara mana-ochi
 • Probleme de memorie
 • Iritabilitate
 • Tulburari de somn
 • Oboseala (raportata frecvent ca urmare a calitatii reduse a somnului cauzata de obstructia nazala)
 • Absente de la scoala sau de la serviciu
 • Accidente rutiere
 • Traumatisme la scoala sau la serviciu

Mulți părinți ai copiilor care suferă de rinită alergică raportează că copiii lor devin mai iritabili în timpul sezonului alergic. Copiii nu sunt întotdeauna capabili să-și exprime simptomele verbal, așa că își pot exprima disconfortul  prin probleme de comportament la școală. Unii copii își percep alergiile ca  pe  un stigmat care îi separă de semenii lor. Este foarte important să nu se confunde iritabilitatea și alte simptome cauzate de probleme de alergie, cum ar fi rinita alergică, simptomele oculare, urechi și gât, cu tulburarea de deficit de atenție. Cu un tratament adecvat, simptomele pot fi controlate și pot fi evitate întreruperile învățării și problemele de comportament.

 Simptomele rinitei alergice sunt, de asemenea, frecvente în bolile cauzate de alte cauze. Cea mai frecventă este răceala comună (un exemplu de rinită infecțioasă). Cele mai multe dintre aceste infecții sunt de scurtă durată, simptomele se ameliorează în decurs de 3 până la 7 zile. Când rinita este infecțioasă, mulți oameni se confruntă cu congestie nazală cronică sau recurentă, producție excesivă de mucus, mâncărime sau alte simptome nazale similare cu rinita alergică. În astfel de cazuri, alergiile nu sunt cauza rinitei.

DIFERENTE INTRE RINITA SI RACEALA

Atât răceala, cât și alergiile pot provoca curgerea nazală. Cu toate acestea, există unele diferențe între rinită și simptomele răcelii.

Când răcești, s-ar putea să simți disconfort pe tot corpul, scurgerile nazale pot deveni galben-verzui, căile nazale pot deveni mâncărimi și s-ar putea să faci febră. Simptomele apar brusc și dispar rapid.

Dacă aveți alergii, zonele în care simțiți cel mai mult disconfort sunt ochii, nasul și gâtul, scurgerile nazale sunt clare, nasul mănâncă și nu există febră. Simptomele apar sezonier și/sau pe perioade lungi de timp.

RINITA ALERGICA LA COPII

Rinita (inflamația mucoasei nazale), indiferent dacă este de natură alergică sau non-alergică, este un factor de risc  pentru dezvoltarea astmului bronșic atât la copii, cât și la adulți. La adulți, astmul apare adesea fără legătură cu alergiile, dar la copii, este adesea asociat cu alergii.

Rinita la copii se caracterizează prin prezența a cel puțin două simptome nazale: rinoree (secreții nazale, mucus la nivelul nărilor), congestie nazală (nas înfundat) și strănut sau mâncărime nazală (mâncărime). Simptome similare pot apărea cu alte boli otorinolaringologice, cum ar fi: B. Creșteri adenoide (numite incorect „polipi”),  sept nazal deviat, polipi nazali (o afecțiune foarte rară la copii). Acestea pot fi însoțite sau se pot  suprapune cu rinită.

Prezența simultană a rinitei alergice și a rinitei virale infecțioase este frecventă la copiii preșcolari. Studii recente au arătat că pacienții cu rinită alergică asociată cu infecții virale sau bacteriene prezintă un risc crescut de a dezvolta rinosinuzită acută.

La copiii cu antecedente de astm bronșic sau rinită alergică, combinarea unui episod infecțios acut pe lângă afecțiunea medicală preexistentă poate nu numai să agraveze rinita, ci și să prelungească durata simptomelor, rezultând în calitatea vieții copilului. afectarea. Nu numai că acest lucru poate duce  la imposibilitatea de a vă odihni sau de a pierde școala, dar astmul dumneavoastră se  poate agrava și poate duce la spitalizări repetate. Prin urmare, tratamentul continuu și corect al simptomelor rinitei alergice și exacerbărilor sale infecțioase este deosebit de important  pentru controlul astmului. Rinita netratată poate duce la  astm greu de controlat.