ECOGRAFIA DOPPLER

Informatii generale despre ecografia Doppler

Ecografia Doppler are scopul de a masura fluxul de sange din artere sau vene. Pentru a realiza acest lucru se foloste un test sau o analiza in cadrul careia sunt intrebuintate ultrasunetele. Partea cea mai buna este ca aceasta este inclusa in examinarea normala ecografica, in acest mod, nu este necesar pentru pacient sa faca o pregatire suplimentara. Durata ecografiei Doppler poate varia, aceasta putand sa aiba o durata intre 15 si 60 de minute. Totul tine de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesara.
Ecografia Doppler vasculara foloseste ultrasunetele sa evalueze sistemul circulator si ajuta la identificarea modificarilor patologice din artere si vene. Se poate folosi pentru evaluarea majoritatii venelor si arterelor din corp, incluzand vasele gatului, abdomenului, mainilor si picioarelor.

Ecografia Doppler vasculara este o metoda neinvaziva si nu presupune expunerea la radiatii sau substante de contrast, practic neprezentand nici un risc, putand fi repetata de cate ori este necesar. Nu este necesara o pregatire suplimentara pentru ecografia Doppler a membrelor superioare, inferioare si ecografia Doppler efectuata la nivelul vaselor cervicale (carotide, vertebrale, jugulare etc.), pregatirea este necesara doar cand se face evaluarea vaselor abdominale, ca si in cazul ecografiei abdominale.
Acesta investigatie da informatii cu privire la fluxul vascular, dar si a modificarilor legate de structura peretilor vasculari. Acestea pot apara in urma unor factori sau patologii acute sau cronice care actioneaza asupra acestor vaselor intr-un mod negativ. Dintre acestea putem mentiona varsta, fumatul, bolile cardiovasculare, diabetul, boala varicoasa, etc.
Examinarea Doppler vasculara este folosita in scop diagnostic pentru detectarea prezentei, severitatii si localizarii bolii vasculare, dar poate fi efectuata si pentru evaluarea postoperatorie, sau a evolutie in timp a patologiei sub tratament.

Ce se intampla in timpul realizarii ecografiei Doppler?

Este bine de stiut ca inainte de a realiza ecografia Doppler pacientul nu trebuie sa faca nicio o pregatire speciala, acesta putand bea, manca si chiar sa isi ia medicamentele in mod normal inainte de realizarea acesteia, si chiar si dupa aceasta. Pacientul nu trebuie sa isi faca nicio grija caci ecografia Doppler nu prezinta niciun factor de risc.

In cazul ecografiei de membre inferioare, pacientul este rugat sa se dezbrace de la brau in jos pana la chilor. In cazul ecografiei de membre superioare, pacientul va trebui sa se dezbrace de la brau in sus. In continuare, acesta va trebui sa se intinda pe spate. In timpul ecografiei Doppler medicul va folosi o sonda in zona bratelor si a picioarelor pacientului. De asemenea se foloste si un gel special pentru ca ultrasunetele sa se transmita mai facil prin piele. Ultrasunetele sunt procesate, aparand mai apoi imagini pe un ecran. Imaginile respective nu vor arata foar structura, ci si miscarea vaselor. Pentru a obtine imagini de o claritate cat mai mare, medicul va plimba sonda pe bratele si picioarele pacientului.

De ce sa iti faci ecografia Doppler?

Ecografia Doppler este foarte utila in aflarea afectiunilor ce tin de aparatul cardiovascular. Exista mai multe afectiuni ce pot fi diagnosticate cu ajutorul ecografiei Doppler, precum:

  • Cheagurile de sange;
  • Proasta functionare a valvelor din venele picioarelor;
  • Flux sanguin scazut in picioare;
  • Artere inflamate;
  • Ingustarea arterelor.

Mai mult de atat, aceasta ecografie poate ajuta la vizualizarea organelor interne, aceasta putand fi utilizata in explorarea chirurgicala, punctii sau biopsii. De asemenea, isi mai gaseste utilitate si in oftalmologie, neurologie, endocrinologie si reumatologie.

In cazul in care minim doi factori de risc cardiovascular, precum colesterolul ridicat, diabet, etc., sunt prezenti, aceasta ecografie trebuie refacuta periodic pentru a putea fi monitorizata evolutia vaselor de sange. Pentru a observa daca acestea se ingusta sau se largesc.

Dupa cum se poate observa ecografia Doppler este foarte utila, putand fi intrebuintata in diferite domenii ale medicinii.

Pentru detalii suplimentare, va invitam sa ne contactati:

Policlinica Spitalului Romgermed Saint Lukas | Calea Plevnei Nr. 137C, Bucuresti, Sector 6 (060011)
Telefon: 0213110075 / 0725302475 | E-mail: office@saintlukas.ro