Ghid de recoltare

Pregatirea pentru recoltarea sangelui

Pentru probele de sange se recomanda ca recoltarea sa se faca in conditii bazale adica dimineata pe nemancate, inaintea oricarei proceduri terapeutice sau diagnostice, minimizand eforturile fizice si stresul emotional care pot influenta unii parametri analizati. Pentru profilul lipidic este recomandat un interval de min. 12 ore de la ultima masa.

Recoltarea probelor de urina

Recoltarea urinii se poate face atat la nivelul laboratorului cat si la domiciliu. Se vor utiliza urocultoare sau pungi urinare pediatrice de unica folosinta.

Examenul sumar de urina

Prima urina de dimineata sau o emisie spontana de urina, jetul mijlociu, dupa o prealabila toaleta locala.

Urocultura

  • toaleta riguroasa a zonei genito-urinare cu apa si sapun
  • prima urina de dimineata,  din jetul urinar mijlociu  intr-un recipient de unica folosinta,steril; se evita atingerea recipientului de zona genitala, de dopul urocultorului sau de obiectele din jur
  • se va aduce la laborator in max.2 ore de la recoltare, in caz contrar se va refrigera sau se vor folosi recipiente cu anumiti conservanti

Coprocultura

Recoltarea se face in coprorecoltor de unica folosinta  cu mediu de transport. Se recolteaza materii fecale emise spontan sau se poate recolta cu sonda. Daca nu este adusa imediat la laborator, proba se omogenizeaza cu mediul de transport si se poate refrigera, fiind stabila 72 ore.

Exudatul faringian/nazal, culturi

Se recolteaza dimineata inainte de a consuma alimente sau lichide si fara spalarea dintilor, sau la 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.
Se utilizeaza recoltor faringian de unica folosinta fara mediu de transport daca se aduc imediat la aborator, sau recoltor cu mediu de transport daca transportul se face de la distanta; in acest fel proba refrigerata este stabila 48 ore.

Recoltarea secretiilor culturi, microscopie

Secretii din zona genitala feminina 


  • Secretia uretrala si vaginala sau din col uterin, respectiv vulvara la fetite se recolteaza la cabinetul de ginecologie.
  • Se recomanda recoltarea inaintea terapiei antibiotice, fara alte tratatmente locale, cu repaus sexual 24 ore.

Secretii din zona genitala masculina


  • Secretia uretrala se recolteaza inainte de urinarea de dimineata, preferabil inaintea antibioterapiei.

Examenul de sputa - culturi

Se recolteaza dimineata inainte de a consuma alimente sau lichide, cu toaleta bucala, fara pasta de dinti, sau la 3-4 ore de la acestea; se aduce imediat la laborator.