Pediatria este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea bolilor inalnite la copii cu varsta pana in 16 ani. Tratamentul copiiilor este  total diferit fata de cel al adultilor datorita sensibilitatiilor pe care acestia le au in comparatie cu adultii. Sanatatea copiiilor este prioritatea parintilor numarul unul, deoarece nimic nu se poate compara cu zambetul unui copil sanatos. Pediatria nu este o specialitate care se ocupa cu precadere de o anumita boala, ci de patologia unei perioade foarte intinse de viata copilului. Procesul de crestere al unui copil este esential si trebuie urmarit cu mare atentie, deoarece odata cu cresterea in varsta a copilului se modifica forma si structura diferitelor tesuturi si organe.

 

De ce este important sa mergeti cu copilul la pediatrie?

 

Sanatatea copilului dumneavoastra este foarte importanta si de aceea este important sa mergeti cu el perioadic la un medic pediatru. De obicei, un copil nou nascut trebuie monitorizat de catre un pediatru saptamanal in prima luna si apoi lunar pana la un an. Medicul pediatru ii va monitoriza regulat cresterea in greutate, lungimea, dimensiunea fontanelei, ii va administra vaccinurile necesare si mai ales, va putea monitoriza dezvoltarea abilitatilor senzoriale si cognitive ale acestuia. Este de asemenea important si pentru dumneavoastra sa aveti un medic pediatru in permanenta ,pentru a putea primi anumite sfaturi si recomandari pentru cresterea corecta a copilului.

Inainte de vizitele la pediatrie este bine sa va pregatiti o lista cu intrebari pe care sa i le adresati medicului pentru a putea primi raspunsuri la tot ceea ce va intereseaza.

 

Cum decurge primul consult de pediatrie al copilului dumneavoastra?

 

Primul consult de pediatrie va avea o durata destul de mare si va fi unul complex, deoarece se vor urmari mai multe aspecte medicale. Medicul pediatru va cantari initial bebelusul si ii va masura inaltimea pentru a putea vedea daca acesta se dezvolta conform graficelor de crestere specifice pentru varsta lui. Apoi, medicul pediatru va analiza urmatoarele lucruri la copilul dumneavoastra:

 

  • Capul – masoara circumferinta, verifica pentru protuberante, pete anormale sau alte probleme si apoi verifica starea fontanelelor (partile moi ale capului)
  • Urechile – cu ajutorul unui otoscop verifica posibilele semne de infectie si verifica forma sub care urechile se dezvolta
  • Ochii – cu ajutorul oftalmoscopului verifica daca acestia prezinta secretii anormale, daca canalele lacrimare sunt obstructionate, dar si culoare slerei pentru depistarea eventualelor afectiuni oculare.
  • Gura – verifica reflexul de supt al copilului si sanatatea orala
  • Pieptul – cu ajutorul stetoscopului verifica starea plamanilor si a inimii ascultand bataile acesteia si felul in care copilul respira
  • Pielea – analizeaza cu atentie fiecare portiune de piele pentru a observa daca existe pete, eczeme, iritatii sau semne suspecte ce pot conduce la o afectiune a pielii
  • Abdomen – va verifica starea de vindecare a zonei ombilicului, observand daca exista sau nu urme de infectie
  • Membrele – va testa raspunsul membrelor la stimuli si le va miscare pentru a putea observa daca exista probleme cu articulatiile copilului
  • Zona genitala – va examina zona geniala, cu precaderea in cazul baieteilor verificand daca testiculele sunt coborite in scrot.

 

Sanatatea copilului dumneavoastra este foarte importanta pentru dezvoltarea si viata acestuia.

 

Tineti la sanatatea dumneavoastra! Programati-va din timp la un consult pediatric la clinica medicala RomGerMed!