romgermed-investigatii-obstetrica-ginecologie

A fost lansata Campania „Testul Papanicolau iti salveaza viata”

In Romania, principala cauza de mortalitate prin cancer la femeile intre 15 si 44 de ani este cancerul de col uterin, inregistrandu-se anual 3.000 de cazuri noi si un total de 40.000 de femei cu acest diagnostic.
La fel de ingrijorator este si faptul ca multe dintre femei nu stiu ca testul Papanicolau este cel prin care se determina boala, iar examenul citologic al colului uterin, Babes-Papanicolau, duce la o reducere cumulata a riscului de cancer de col cu 94%. In acest context, in Romania a fost lansata in data de 3 martie 2011 campania sociala “Testul Papanicolau iti salveaza viata”, prin care se trage un semnal de alarma asupra gravitatii acestei afectiuni maligne. De asemenea, campania are ca scop educarea si determinarea femeilor sa mearga la ginecolog pentru a-si face testul Papanicolau, potrivit directorului Comunicare si Relatii Publice al Grupului Medical Romgermed, Roxana Bichis.
Aceasta initiativa este sustinuta si de personalitati publice precum Corina Dragostescu si Sanda Nicola. Realizatorul TV Corina Dragotescu s-a alaturat campaniei in primul rand ca  femeie, dar mai ales ca urmare a experientei proprii in lupta cu cancerul. “Sunt impotriva ignorantei! Si eu, la randul meu, am fost o persoana care nu se informa. Am tratat doctorii ca pe ceva auxiliar. Cancerul mi l-am dus pe picioare pana era sa ajung in faza finala! Motiv pentru care doresc sa transmit tuturor ca oricand ni se poate intampla ceva. Sa nu mai ignoram sanatatea si sa avem grija de noi!”, a declarat Corina Dragotescu.
Odata cu aceasta initiativa a fost lansat oficial si site-ul campaniei, care este o modalitate rapida de informare,  dar si o carte deschisa spre experienta altor femei si un indemn la efectuarea testarii Papanicolau. Acest proiect se va derula pana la 31 martie 2011 in Bucuresti, apoi se va extinde si in Constanta, Tulcea si Giurgiu. Toate datele culese vor fi centralizate si analizate, iar in functie de rezultat si de feed-backul primit campania se va extinde si la nivel national.

Sursa: http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/a-fost-lansata-campania–testul-papanicolau-iti-salveaza-viata/