ALIMENTATIA IN CAZ DE CANICULA
Temperaturile ridicate îţi slăbesc organismul foarte tare şi te fac să devii lipsit de energie.De aceea este foarte important să te hidratezi foarte bine şi să ai o alimentaţie potrivită sezonului.
Ce mancam in caz de canicula?
Alimente recomandate pe timp de caniculă: salata verde, salata de varză crudă, lapte, unt, brânzeturi (de preferat fără sare), cereale, fructe şi legume.
- Cele mai bune fructe pe timp de caniculă: mere, pere, struguri dulci, pepene verde, pepene galben, piersici, roşii, mandarine, kiwi, cireşe, avocado, caise.
- Cele mai bune legume pe timp de caniculă: varză, salată verde, castraveţi, roşii, sparanghel, conopidă, ciuperci, mazăre, ardei, cartofi, dovlecei, morcovi, pătrunjel.
Alunele sărate sunt bune de consumat vara din două motive: în primul rând pentru că acestea te vor face să consumi cantităţi mai mari de apă, iar în al doilea rând, pentru că datorită conţinutului de sare vei reţine mai multă apă în organism, ceea ce înseamnă că vei fi mai hidratat.
Alimentele contraindicate pe timp de caniculă: alimente grase, carne de vită, carne de porc, alcool si cafea.
Ce bem pe canicula?
Pentru a te răcori, este recomandat să consumi lichide la temperatura camerei, fără un conţinut mare de zahăr, în cantităţi cât mai mari. Important de retinut este faptul ca este inutila completarea bauturilor cu gheata, pentru ca riscati sa va confruntati cu crampe ale stomacului si este posibil sa aveti dureri in gat cateva ore mai tarziu.
Apa – pentru ca nu s-a gasit inca o singura bautura care sa fie capabila sa o inlocuiasca, apa este vitala pentru organismul fiecaruia in parte pentru ca aceasta regenereaza celulele si permite sangelui sa circule.
Lichidele potrivite pe timp de caniculă sunt următoarele: limonada, socata, ceaiul de tei cu lămâie, suc de fructe proaspete, ceaiul de busuioc, ceaiul verde, ceaiul de rozmarin, ceaiul de coriandru, ceaiul de sunătoare şi cel de măceşe.
Un litru de limonadă pe zi te va răcori instant şi îţi va reda toate mineralele pierdute.
Sucurile de fructe proaspete trebuie consumate imediat după preparare, pentru a evita efectul oxidării. Sunt indicate sucurile preparate în casă.
De evitat: toate bauturile ce contin alcool – fie ca este bere, vin, nicio bautura pe baza de alcool nu ajuta la hidratare, din contra. Efectul sau diuretic produce pierderea de apa.Bauturile carbogazoase, “prietenii falsi” care contin zahar – aspectul lor racoritor ne poate induce in eroare. Bauturile gazoase si indulcite nu sunt bune racoritoare.
Tu ce alimentatie adopti pe timp de canicula?
dr. Ana Maria Marin – medic generalist