analize-medicale-romgermed

Care sunt criteriile pe care trebuie sa le urmareasca un pacient in alegerea laboratorului de analize medicale?

Directorul Medical al Medical Group Romgermed, Dna Ramona Beloiu, ne indica cateva criterii de care trebuie sa tina seama un pacient in alegerea laboratorului de analize medicale.

Criteriile importante, de care trebuie sa tinem seama, sunt renumele laboratorului, termenul de eliberare a analizelor si gama de analize efectuate – in general, laboratoarele care efectueaza un numar mai mare de analize dispun de aparatura mai moderna, utilizeaza metode de lucru de ultima generatie, rezultatele oferite putand da o imagine mai sigura asupra starii de sanatate a pacientilor.

Foarte important este recomandarea facuta de catre medicul curant – uzual, medicii intra in contact cu rezultate ale analizelor efectuate in mai multe laboratoare si isi fac o idee clara despre fiabilitatea si corectitudinea metodelor de lucru ale laboratoarelor respective. Nu de putine ori medicii curanti colaboreaza direct cu laboratoarele, discutand despre starea de sanatate a pacientilor si despre rezultatele analizelor efectuate acestor pacienti. Sunt anumite analize care trebuie trimise cu maxima urgenta medicului pentru ajustarea tratamentului sau pentru adoptarea anumitor atitudini terapeutice (cum sunt markerii de coagulare, betaHCG).

Pentru numerosi pacienti este esentiala posibilitatea de a fi programat la recoltare cat mai repede. In astfel de cazuri, laboratoarele care dispun de mai multe puncte de recoltare (eventual cu o durata mai lunga de functionare, poate chiar si in weekend sau chiar in zilele de sarbatori legale) pot fi preferate de catre pacienti – logistica programarii fiind net mai simpla.

Nu in ultimul rand trebuie tinut cont de dimensiunea plafonului de decontare asigurat laboratorului de contractul cu casele de asigurari de sanatate. Pacientii pot economisi sume importante de bani si mult timp cautand in prealabil acele laboratoare care pot asigura analizele decontate prescrise de catre medicul curant.