Cei mai cunoscuti antioxidanti
Dr. Oprescu Andreea Silvia, medic specialist diabet zaharat, boli metabolice si nutritie in cadrul Policlinicii Spitalului Saint Lukas, ne vorbeste de cei mai cunoscuti antioxidanti.
Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt: vitamina C, vitamina A (betacarotenul), vitamina E si seleniul.
Cele mai importante surse de vitamina C sunt: fructele proaspete, in special citricele, coacazele, dar si legumele verzi (broccoli, sparanghel, patrunjel, varza de Bruxelles).
Surse de vitamina E: grasimile de origine vegetala (seminte de floarea-soarelui,uleiul din germeni de grau, semintele de bumbac, porumb , soia).
Vitamina A: ficat , carne de peste gras (hering, macrou), lapte integral, ou, precum si in legume verzi (spanac, salata verde), galbene (morcov, mango, portocale).
Un aport adecvat de antioxidanti ne ajuta la cresterea rezistentei organismului impotriva infectiilor, cancerelor, bolilor cardio-vasculare.
Dozele zilnice recomandate de vit C :75-90 mg/zi
vit.E:15-20 mg/zi
vit A:700-900 micrograme/zi.
Doze mai mari sunt recomandate la femeile gravide, perioada lactatiei, fumatori, alcoolici stari de scadere a imunitatii.