articol-dr-antonela-burlacu

Depistarea problemelor de metabolizare a grasimilor. Colesterol „bun” vs. colesterol „rau”

Nivelul crescut al colesterolului poate dauna grav organismului. Aparitia acestei probleme poate fi combatuta printr-un regim de viata sanatos, o alimentatie corecta, exercitii fizice, dar şi renuntarea la anumite vicii. Doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinologie Romgermed, ne arata diferentele dintre colesterolul bun si colesterolul rau si ne explica ce analize trebuie facute pentru a depista valorile acestora.

Continutul in colesterol al hranei pe care o consumam influenteaza doar in mica masura valoarea grasimii din sange. Zilnic, absorbim cam 0,5 grame, ceea ce inseamna 20-30 de procente de colesterol in sange. Ficatul tolereaza fara probleme o cantitate zilnica de 1 pana la 2 grame de colesterol. In principiu, un total de 200 mg/dl colesterol este considerat drept normal.

Testare prin ultrasunete

Ecografia este o metoda de diagnosticare prin ultrasunete reflectate de diferitele structuri din organism. Asigura o buna evaluare a starii de sanatate a organelor interne, fiind una dintre principalele posibilitati de diagnosticare, alaturi de celelalte examene si analize de laborator. „Examenul ecografic nu are contraindicatii si este recomandabil sa fie facut de cel putin o data sau de doua ori pe an. Ecografia are un caracter nedaunator datorita faptului ca emite ultrasunete si, spre deosebire de radiografie sau computer tomografie care emit raze X, aceasta nu are restrictii in folosire. Ecografia masoara organele, arata forma lor, dar nu da informatii despre functionarea lor. De aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul este stabilit tinand cont şi de alte examene sau analize de laborator”, explica dr. Burlacu.

Tulburarile metabolice

Determinarea nivelului colesterolului evalueaza statusul lipidic si tulburarile metabolice, riscul de ateroscleroza, stenoza coronariana si infarctul miocardic. Colesterolul se depune in placi de aterom pe vasele din inima, creier, ochi, membre inferioare etc., tulburand circulatia sangelui si dand dureri in piept, dureri de cap, tulburari de vedere. Nu asteptati pana apar suferinte grave – cum ar fi cardiopatia ischemica, sau infarctul, ori accidentul vascular cerebral.

Fractia „rea”

LDLcolesterol (fractia „rea”) este cel raspunzator de aceste tulburari. Cresterea lui se poate datora stilului de viata (fumat, alimentatie bogata in grasimi), unor boli endocrine (ex: hipotiroidism, diabet zaharat) sau unor cauze mostenite (ereditare). Se poate corecta prin controlul alimentar si medicamentos.

LDL colesterol (Lipoproteine cu densitate joasa) nu se poate dizolva in sange. El trebuie sa fie transportat din si catre celule prin intermediul unor molecule numite lipoproteine. Pe de o parte, lipoproteinele cu densitate joasa (LDL) sunt cunoscute si sub denumirea de colesterol „rau”. „LDLcolesterol este implicat in transportul colesterolului catre tesuturi, in principal in sistemul arterial, ceea ce explica incidenta crescuta a aterosclerozei si a bolii coronariene la pacientii cu niveluri serice crescute ale acestei lipoproteine. Astfel, determinarea LDL este specifica pentru estimarea riscului cardiovascular si stabilirea deciziei terapeutice”, atrage atentia dr. Antonela Burlacu.

O dieta menita sa scada nivelul colesterolului LDLeste slaba in grasimi saturate. Completarea cu fibre si fitosteroli este, de asemenea, indicata. Aerobicul practicat in mod regulat trebuie sa faca parte din stilul de viata al persoanelor depistate cu valori crescute ale LDL.

Fractia „buna”

HDL-„colesterolul bun” – trebuie sa aiba valori mai mari de 50 mg%, valori obtinute prin dieta, sport si anumite medicamente. Barbatii sunt predispusi la valori mai scazute ale HDL datorita hormonilor androgeni.

HDL – Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) au rolul de a transporta colesterolul din diferite parti ale corpului spre ficat si de a impiedica depunerea acestuia in peretii vaselor de sange. Rolul pozitiv al colesterolului HDL consta in faptul ca inlatura si elimina excesul de colesterol. Din acest motiv mai este denumit si colesterol „bun”. Colesterolul HDL este de folos avand tendinta de a reduce riscul bolilor cardiovasculare prin reducerea nivelului colesterolului LDL (reciclandu-l totodata, prin transportarea acestuia catre ficat, unde urmeaza sa fie procesat) si protejarea peretilor interiori ai vaselor de sange (endotelii). Deteriorarea endoteliului este primul pas in declansarea aterosclerozei, care, la randul ei, provoaca infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Colesterolul HDL curata endoteliul si il menţine sanatos. Nivelul optim de HDL colesterol este in jur de 45 mg/dl pentru barbati şi in jur de 55 mg/dl pentru femei, insa valorile normale sunt cuprinse intre 35 şi 100 mg/dl. Exista un risc crescut de cardiopatie ischemica atunci cand nivelul de HDLcolesterol este sub 35 mg/dl.

Cauzele cresterii trigliceridelor

Trigliceridele crescute pot determina pancreatita acuta, tulburari de vedere (prin depunere pe retina), steatoza hepatica etc. Ele cresc din cauza unor factori genetici, in cazul unei alimentatii bogate in grasimi, dulciuri si alcool, in cazul consumului de anticonceptionale etc.

Testul este efectuat pentru masurarea cantitatii de trigliceride din sange. Trigliceridele reprezinta o forma de grasime care se depoziteaza in organism. Majoritatea trigliceridelor se gasesc in tesutul adipos, iar celelalte circula in sange pentru a furniza energie organismului. Cantitatea de trigliceride din sange creste dupa fiecare masa. In tesutul adipos sunt depozitate sub forma de glicerol, acizi grasi si monogliceride, care sunt convertite in ficat in trigliceride ce intra in constitutia VLDL (80%) şi LDL (15%).

Lipide totale

Lipemia (lipide totale serice) reprezinta determinarea concentratiei lipidelor totale la o suta de mililitri de plasma. Cunoasterea valorii lipemiei totale este utila pentru a orienta investigaţiile in faţa unei hiperlipemii.

Dislipidemia nu doare decat cand e prea tarziu

Orice crestere a lipidelor, colesterolului, LDL colesterolului si a trigliceridelor este un semnal de alarma si necesita prezentarea la medic (endocrinolog, medicina interna sau boli de nutritie) pentru tratament si dieta corespunzatoare.

Sursa: www.puterea.ro