MENIU
Accidentul vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral (AVC)

Despre

DEFINITIE

Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când alimentarea unei zone a creierului este întreruptă sau redusă, privând țesutul creierului de oxigen și nutrienți. În acest caz, celulele creierului încep să moară în câteva minute. Accidentul vascular cerebral  este  o urgență medicală și tratamentul prompt este important. Intervenția precoce poate reduce afectarea creierului și poate preveni alte complicații. Tratamentul adecvat poate preveni, de asemenea, dizabilitățile care pot apărea după un accident vascular cerebral.

SIMPTOME

Dacă dumneavoastră sau cineva apropiat ați avut un accident vascular cerebral, acordați o atenție deosebită momentului în care au început simptomele. Există opțiuni de tratament care sunt foarte eficiente atunci când sunt administrate la scurt timp dupa declansarea accidentului vascular cerebral. 

 Semnele și simptomele pot fi: 

Dificultate de a vorbi sau de  a înțelege ceea ce spun alții.

Paralizie sau amorțeală bruscă a feței, brațelor sau picioarelor.

Probleme de vedere la unul sau  ambii ochi sau vedere dublă.

Cefalee brusca, severa însoțită de , vărsături, amețeli și pierderea conștienței. Dificultate la mers, probleme de echilibru și pierderea coordonării.

CAND SA MERGI LA MEDIC

Acționarea rapidă poate ajuta pacienții cu AVC să obțină tratamentul de care au nevoie urgent. Cel mai bine este să diagnosticați un accident vascular cerebral în aproximativ trei ore de la debutul simptomelor. Înregistrați ora apariției. Aceste informații vă ajută medicul să aleagă cel mai bun tratament. Dacă bănuiți că cineva are un accident vascular cerebral, acționați rapid (formula F.A.S.T.) și efectuați următoarele teste: 

F – Față – Cereți persoanei să zâmbească. Fața ta arată asimetrică sau gura ta înclinată în lateral?

A  – Brațe – Cereți persoanei să ridice  ambele brațe deasupra capului în același timp. Unul este încă inert sau mai jos decât celălalt?

S – Speech – Cereți-i să repete propoziții simple (de exemplu, „Cerul este albastru”). Nu înțelegi ce spune sau vorbește într-un mod ciudat?

T – TIMP – Dacă observi aceste semne, sunați imediat la 112. Informați personalul că suspectați un accident vascular cerebral și când au apărut pentru prima dată simptomele, astfel încât să vă poată duce la spital cât mai curând posibil.

TIPURI

Există doi factori principali care provoacă un accident vascular cerebral. Acestea sunt ocluzia unei artere (accident ischemic) sau ruptura unui vas de sânge (accident hemoragic). Unii oameni experimentează doar o întrerupere temporară a alimentării cu sânge a creierului. Acesta se numește atac ischemic tranzitoriu (AIT) și nu provoacă simptome pe termen lung. Tipul de accident vascular cerebral afectează tratamentul și recuperarea. 

 • Accidentul ischemic: Cele mai multe accidente vasculare cerebrale sunt accidente ischemice. Accidentele ischemice apar atunci când circulația sângelui în arterele care furnizează oxigen creierului este întreruptă. Trombii cauzează adesea ocluzie, ducând la accidente ischemice.
 • Accidentul hemoragic: apare atunci când o arteră cerebrală pierde sânge sau se rupe, iar sângele pierdut exercită o presiune mare asupra celulelor creierului, dăunându-le. Hipertensiunea arterială și anevrismele sunt boli care pot provoca accidente hemoragice. Există două tipuri: hemoragia cerebrală (cel mai frecvent - apare atunci când arterele cerebrale inundă țesuturile din jur cu sânge) și hemoragia subarahnoidiană (mai puțin frecventă - zona dintre creier și țesutul subțire care o acoperă).
 • Accidentul ischemic tranzitoriu (AIT sau mini-accident vascular cerebral): diferă de celelalte două tipuri principale de accident vascular cerebral prin faptul că fluxul de sânge către creier este întrerupt pentru o perioadă scurtă de timp (de obicei, mai puțin de 5 minute). Cu toate acestea, este important să știți că un AIT poate fi un semn de avertizare pentru un viitor accident vascular cerebral. Ca și în cazul oricărui accident vascular cerebral grav, este necesară intervenția medicală imediată. În același timp, nu există nicio modalitate de a ști dacă simptomele sunt un accident vascular cerebral grav sau un AIT. Ca și accidentele ischemice, cheagurile de sânge pot provoca adesea AIT. Nu în ultimul rând, mai mult de  o treime dintre persoanele care au un AIT și nu primesc tratament vor avea un accident vascular cerebral major în decurs de un an.
FACTORI DE RISC

Există mulți factori care cresc riscul de accident vascular cerebral. 

Factorii stilului de viață

 • Sunteți supraponderal sau obez 
 • Sunteți sedentari 
 • Sunteți consumator de alcool

 

Factori medicali 

 • Tensiune arterială crescută 
 • Fumatul sau fumatul pasiv 
 • Colesterol ridicat 
 • Diabet 
 • Apnee obstructivă de somn 
 • Boli cardiovasculare hipertensiune arterială 
 • Istoric familial de accident vascular cerebral, infarct miocardic (IMA) sau incident de AIT 
 • Infecția cu COVID-19 

 

Alți factori asociați cu risc crescut de accident vascular cerebral includ: 

 • Vârsta – Persoanele de peste 55 de ani prezintă un risc mai mare decât persoanele mai tinere. 
 • Sex: Bărbații sunt expuși unui risc mai mare decât femeile. Femeile în vârstă sunt mai susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral și au un  risc mai mare de deces decât bărbații de aceeași vârstă. 
 • Hormoni – Luarea de pilule contraceptive sau terapia hormonală cu estrogeni crește riscul de accident vascular cerebral.