MENIU

Alcoolismul

Despre

DEFINITIE

Alcoolismul, numit și etilism cronic, se referă la intoxicația cronică, o afecțiune patologică care rezultă din consumul excesiv de alcool. Alcoolismul se caracterizează printr-o dorință puternică și adesea incontrolabilă de  alcool. Persoanele cu dependență de alcool acordă deseori prioritate băuturii față de alte angajamente, cum ar fi munca sau familia, și pot dezvolta o toleranță fizică în timp. Când acest aport se oprește, apar simptome de sevraj de alcool.

SIMPTOME

În cele mai multe cazuri, persoanele care consumă cantități excesive de alcool nu sunt conștiente de gravitatea situației. 

Semnele și simptomele dependenței de alcool (alcoolism cronic) includ: 

 • Consumul de alcool în secret sau izolat. 
 • Nu se poate limita consumul de alcool.
 • Amnezie în timpul consumului de alcool. 
 • Efectuarea de ritualuri care implică alcool, cum ar fi băutul înainte, în timpul sau după mese. 
 • Pierderea interesului pentru hobby-uri care erau cândva plăcute. 
 • O dorință puternică de a consuma alcool. 

De obicei, atunci când este timpul să bei alcool, oamenii tind să se simtă iritabili și nervoși, mai ales dacă  nu este implicat alcool. 

 

 • Păstrați alcool în locuri neobișnuite. 
 • Supradozaj pentru a crea o stare emoțională mai bună. 
 • Prezența unor probleme legate de relații, drept, finanțe sau muncă (cauzate de băutură). 
 • Toleranța crescută la alcool duce la creșterea consumului de alcool. 

 

Dacă nu ați consumat alcool, veți avea greață, transpirație și tremor. Unii oameni pot prezenta unele dintre aceste semne și simptome, dar nu au legătură cu alcoolul. Consumul de alcool devine o problemă atunci când are prioritate față de toate celelalte activități, iar dependența poate dura  ani de zile (aceasta variază de la persoană la persoană).  Problemele asociate cu alcoolismul sunt vaste. Efectele pot fi fizice, psihologice și sociale.

COMPLICAȚTII ALE CONSUMULUI PRELUNGIT DE ALCOOL

Mai presus de toate, alcoolul îți îmbunătățește starea de spirit. Cu toate acestea, persoanele care consumă cantități nesănătoase de alcool pe o perioadă lungă de timp pot experimenta sedare în timp ce beau, deoarece alcoolul slăbește sistemul nervos. 

 Alcoolul poate afecta judecata unei persoane. Poate reduce inhibițiile și poate schimba gândurile, emoțiile și comportamentul general al consumatorilor. Când este luată în mod regulat, poate avea un impact semnificativ asupra capacității dumneavoastră de a vă coordona mușchii și de a vorbi corect. Supradozajul poate provoca comă.  

În cele din urmă, alcoolismul poate provoca cel puțin una dintre următoarele probleme: 

 

Starea de rău 

Oamenii experimentează frecvent stări de oboseală.

 

Amnezie 

Alcoolul afectează în special memoria pe termen scurt.

 

Modificări ale mușchilor oculari 

Mușchii ochilor pot deveni semnificativ mai slabi.

 

Boală de ficat 

Există un risc crescut de a dezvolta hepatită și ciroză, care sunt boli ireversibile și progresive.

Tulburări gastrointestinale 

Pot apărea leziuni ale stomacului și pancreasului. Acestea afectează capacitatea organismului de a digera alimentele, de a absorbi anumite vitamine și de a produce hormoni care reglează metabolismul.

 

Tensiune arterială crescută 

Consumul regulat de alcool  crește tensiunea arterială.

 

Insuficiență cardiacă

Risc crescut de cardiomiopatie (lezarea mușchiului inimii), insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

 

Diabet 

Persoanele cu diabet au un risc crescut de  a dezvolta diabet de tip 2 și prezintă un risc crescut de complicații dacă consumă în mod regulat mai mult  decât cantitatea recomandată de alcool. Alcoolul împiedică ficatul să elibereze glucoză, provocând hipoglicemie. Dacă un pacient diabetic ia deja insulină pentru a scădea nivelul zahărului din sânge, hipoglicemia poate avea consecințe grave.

 

Menstruaţia 

Consumul prea mult de alcool poate opri sau perturba menstruația.

 

Disfuncție erectilă 

Este posibil să aveți dificultăți în obținerea sau menținerea unei erecții.

 

Sindromul de alcoolism fetal

Consumul de alcool în timpul sarcinii crește riscul de malformații congenitale. Nou-născuții pot avea  cap disproporționat, probleme cardiace, probleme de dezvoltare și complicații cognitive.

 

Oase slăbite

Alcoolismul reduce masa osoasa si creste riscul de fracturi.

 

Tulburări ale sistemului nervos 

Amorțeală la nivelul extremităților, demența și gândirea confuză sau neclară sunt frecvente.

 

Cancer 

Aveți un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul bucal, cancerul esofagian, cancerul hepatic, cancerul de colon, cancerul rectal, cancerul de sân, cancerul de prostată și cancerul de gât.

 

Accidente

Este mai probabil să fiți rănit într-un accident minor sau accident de circulație.

 

violență domestică 

Alcoolul este un factor major în violența domestică între parteneri, abuzul asupra copiilor și conflictele cu vecinii.

 

probleme de muncă sau școală 

Problemele educaționale și șomajul sunt adesea legate de  consumul de alcool.

 

Sinucidere

 

Ratele de sinucidere sunt semnificativ mai mari printre alcoolici și cei care consumă cantități peste medie de alcool  decât cei care nu beau.

 

Boală mintală 

Abuzul de alcool crește riscul de boli mintale și poate agrava bolile mintale existente.

 

Probleme cu legea

Oamenii care consumă alcool au mult mai multe șanse de a petrece timp în închisoare sau în instanță, spre deosebire cu restuloamenilor.

CELE 5 TIPURI DE PERSOANE ALCOOLICE

Ani de cercetare au demonstrat că există cinci tipuri de alcoolism. 

 

Tipul alfa 

Pentru această categorie de consumatori, principalul motiv de consum este relaxarea, reducerea stresului și eliminarea stărilor emoționale neplăcute. Pentru persoanele din această categorie, băutura este o modalitate de a scăpa de problemele reale. Consumul este limitat și  există un anumit control asupra consumului, dar dependența se poate dezvolta treptat. 

Exemple de ocazii de consum: după o zi lungă la serviciu, înainte sau în timpul unui eveniment social stresant etc.

 

Tipul beta 

Ele asociază orice situație sau eveniment cu posibilitatea consumului de alcool. Consumă frecvent alcool în diverse ocazii, deși nu a fost identificată nicio dependență. Cu toate acestea, abuzul de alcool poate provoca anumite complicații în organism (boli de stomac, boli de ficat etc.).  

Exemple de ocazii de consum: petreceri, sărbători, nunți, aniversari, botezuri etc. 

 

Tipul Gamma 

În această categorie există deja nevoi mentale și fizice de consum. Absența alcoolului duce la afecțiuni psihice și fizice neplăcute precum depresie, nervozitate, agresivitate, iritabilitate, melancolie, durere și disconfort fizic și neliniște psihomotorie. Acești consumatori se bazează în primul rând pe plan psihologic, dar și pe plan fizic. Ei își pierd controlul asupra cât de mult beau, își pierd controlul după câteva pahare, devin în ebrietate și continuă să bea. 

 Exemple de când să-l luați: Luați-l cu diferite ocazii de-a lungul zilei (dimineața pentru a elimina simptomele neplăcute precum tremor la mâini, pierderea echilibrului etc., iar seara pentru a obține un somn mai bun și mai odihnitor) .

 

 Tipul delta 

Acești consumatori sunt  în primul rând dependenți fizic și  au  o nevoie urgentă de a consuma alcool. Îți poți ține aportul sub control mult timp, dar nu îl poți opri. 

Exemple de scenarii de consum: În fiecare zi, după muncă, cu colegii/prietenii. 

 

Tipul Epsilon (consumator obișnuit) 

În această categorie, motivele sunt decompensarea, lipsa capacității de menținere a echilibrului, o stare de epuizare sau exces de resurse funcționale (fizice sau psihice). 

Sunt alcoolici care beau necontrolat zile în șir, dar merg perioade mai lungi de timp fără a abuza. Pauzele dintre episoadele de consum variază de la câteva săptămâni până la 5-6 luni. Exemplu de ocazie de consum: Dupa o vacanta lunga (5 luni), consumul incepe in vacanta si dureaza 1-2 saptamani. Persoana se află într-o stare  de ebrietate permanentă.

FACTORI DE RISC

Factorii de risc identificați în timpul testării experților includ: 

 

 • Genetica 

Unii factori genetici specifici pot duce la dezvoltarea dependenței de alcool și alte substanțe. S-ar putea să existe o istorie a unor astfel de cazuri în familie.

 

 • Vârsta la care a băut prima dată alcool

Cercetările arată că persoanele care încep să bea înainte de vârsta de 15 ani au mai multe șanse de a dezvolta  dependență de alcool mai târziu în viață. 

 

 • Accesibilitate 

Se pare că există o legătură între accesul ușor la alcool, inclusiv prețurile scăzute, și abuzul de alcool și decesele legate de alcool. Studiile au arătat că decesele legate de alcool au scăzut semnificativ după ce mai multe state (inclusiv Statele Unite, Germania și Japonia) au crescut taxele pe alcool. Eficacitatea sa s-a dovedit a fi de două până la patru ori mai puternică decât alte strategii de prevenire a consumului de alcool, cum ar fi programele educaționale și campaniile media.

 

 • Stres 

Unii hormoni de stres sunt asociați cu abuzul de alcool. Când nivelul de stres și anxietate este ridicat, oamenii pot consuma alcool pentru a-și atenua anxietatea.

 

 • Consumul de alcool ca activitate socială 

Persoanele ai căror prieteni beau în mod regulat sau excesiv sunt, de asemenea, mai predispuse să bea în exces. Acest lucru poate duce în cele din urmă la probleme legate de alcool. 

 

 • Stimă de sine scazută 

Persoanele cu stima de sine scazuta si cu acces usor la alcool sunt mai predispuse sa bea in exces.

 

 •  Depresie 

Persoanele cu depresie pot folosi intenționat sau neintenționat alcoolul ca mijloc de auto-medicație. Pe de altă parte, consumul excesiv de alcool poate crește  mai degrabă decât să reducă riscul de depresie.

 

 • Mass-Media și publicitate 

În unele țări, alcoolul este descris ca  o activitate plină de farmec și la modă. Publicitatea  și mediatizarea alcoolului pot crește riscurile consumului de alcool, prezentându-l ca pe o activitate acceptabilă.

 

 • Cum procesează organismul (metabolizează) alcoolul. 

Persoanele care au nevoie de cantități semnificativ mai mari de alcool pentru a obține efectele dorite prezintă un risc mai mare de a dezvolta  probleme de sănătate legate de alcool la un moment dat.