MENIU

Audiometria

Despre

DEFINITIE

Un test de audiometrie o serie de teste pentru a vă evalua auzul. Acest test oferă informațiile necesare pentru a diagnostica pierderea auzului (pierderea auzului) și poate măsura și gradul de pierdere a auzului dacă este detectată o astfel de problemă.

Sunetul este o vibrație care se deplasează sub formă de unde prin aer sau alte medii. După ce sunt absorbite de urechea externă, undele sonore se deplasează prin canalul urechii până la timpan, făcându-l să vibreze. Se transmite, de asemenea, la oasele din urechea medie (conducție a aerului) și la oasele din spatele și din jurul timpanului. Ureche (conducție osoasă). Când undele sonore ajung la urechea internă și stimulează celulele capilare (capilare), impulsurile electrice generate de mișcările vibraționale înregistrate sunt transmise creierului prin terminațiile nervoase de la acel nivel. Prin intermediul nervului auditiv, aceste unde sunt traduse și convertite în sunete pe care le putem recunoaște.

Întregul tău creier este cel care te ajută să deosebești sunetele relevante de o mare de zgomot de fundal. Sunetul diferă prin dimensiunea (intensitatea) și viteza cu care se deplasează (frecvența). Intensitatea sunetului este măsurată în decibeli (dB), iar frecvența este măsurată în cicluri pe secundă sau hertzi (Hz).

CUM SE REALIZEAZA

Audiometriile sunt efectuate de un otolaringolog sau audiolog și sunt recomandate persoanelor care suspectează că au pierderea auzului sau au probleme de auz. 

Persoana care efectuează testul auditiv va fi plasată într-o cabină izolată fonic unde va fi protejată de alți stimuli sonori în timpul testului. În timpul unui test de auz, pacienții sunt echipați cu căști deasupra urechii (conducție a aerului) și un căști metalic care este plasat în spatele unei urechi și plasat deasupra unei căști cu conducție osoasă, care le măsoară auzul la frecvențe multiple și  intensități multiple ale sunetului. . Măsura. Frecvențele audio sunt, de asemenea, luate în considerare aici, așa că evaluările sunt de obicei efectuate în intervalul  250 până la 8000 Hz. 

 

În audiometria tonală, o persoană ascultă un sunet care crește sau scade treptat în intensitate și tonalitate prin căști în fiecare ureche (începând de obicei cu urechea cu auz mai bun) și i se cere să apese un buton atunci când îl aude. Rezultatele grafice ale unui test de auz se numesc audiogramă. 

 

În audiometria vorbirii, o persoană ascultă prin căști o serie de silabe,  cuvinte (reale sau inventate) sau fraze cu intensități sonore variabile (tare sau moale). Sunetul alternează în căști (o dată în stânga, o dată în dreapta). Apoi vi se va cere să repetați ceea ce auziți prin microfon, astfel încât medicul sau  tehnicianul care înregistrează audiograma să vă poată auzi. El va efectua o evaluare și va determina nivelul de claritate auditivă al persoanei.  După fiecare test, se creează o audiogramă pentru fiecare ureche.

INTERPRETAREA REZULTATULUI

O audiogramă este un grafic care înregistrează cel mai silentios sunet auzit în fiecare ureche în timp ce crește frecvențele specifice. 

O audiogramă este formată din două axe. Axa orizontală arată frecvența (înaltă sau scăzută) a sunetului testat, iar axa verticală arată volumul (intensitatea) la care urechea aude sunetul transmis, în decibeli. Dispozitivul permite audiologilor să perceapă frecvențe specifice în căști. 

 

Frecvența este listată în partea de sus a audiogramei. Frecvențele sunt aranjate în ordine crescătoare de la stânga la dreapta, crescând în înălțime. În partea stângă a audiogramei, intensitatea sunetului este afișată pe axa verticală. Intensitatea sunetului crește de sus în jos, cu un număr de 0 corespunzând auzului normal.

 

Testați o gamă largă de sunete, de la tonuri joase, cum ar fi lătratul unui câine sau zgomotul motorului, până la tonuri înalte, cum ar fi plânsul unui copil sau ciripitul păsărilor.

 

În timpul unui test de auz, audiologul transmite o frecvență în căști  în ordine crescătoare către fiecare ureche. Cel mai slab sunet pe care  îl poate auzi o persoană la fiecare frecvență este marcat pe audiogramă. 

 

Audiograma conține două linii  corespunzătoare fiecărei urechi (stânga și dreapta). Dacă aceste linii sunt similare, auzul dumneavoastră va fi simetric. Dacă linia se schimbă cu frecvența și este sub linia orizontală marcată cu numărul 0, înseamnă că aveți pierderea auzului. Cu cât linia este  mai mică, cu atât auzul este mai afectat în acea ureche.

 

Dacă te uiți la curba pe care o formează o audiogramă, vei vedea că poți auzi sunete care sunt sub curbă, dar nu sunete care sunt deasupra curbei. 

 

Testele auditive analizează sunetele percepute de urechea umană între 250 Hz și 8000 Hz, inclusiv frecvențele specifice vorbirii umane, precum și alte sunete. Când apare pierderea auzului, frecvențele  înalte sunt adesea primele afectate, iar vocile femeilor și ale copiilor sunt inițial percepute mai dificil atunci când apare pierderea auzului. Atât audiometria tonală, cât și audiometria vocii sunt considerate măsurători subiective. Acest lucru se datorează faptului că măsurătorile sunt influențate de nivelul de atenție și  implicare a persoanei care evaluează auzul. 

 

Dimpotrivă, audiometria cu impedanță sau impedanța acustică este o metodă obiectivă de evaluare  a auzului, deoarece impedanța reflectă capacitatea unui sistem acustic de a transmite unde sonore. Folosind principiul impedanței, integritatea și funcționarea corectă a lanțului osicular din urechea medie este evaluată folosind o varietate de teste, inclusiv timpanometria și măsurarea reflexului stapes. 

 

Evaluează funcția urechii medii prin impedanța auditivă. Acesta este esential pentru diagnosticul afectiunilor urechii medii (otita medie seroasa, deteriorarea calitativa a membranei timpanice, otoscleroza etc.) si implicit apreciaza gradul de hipoacuzie din interior. Urechea poate fi, de asemenea, evaluată, dar numai pentru problemele de sănătate ale urechii medii.

TIPURI

Există trei tipuri de audiometrie: audiometrie tonală (ascultarea sunetelor), audiometria vorbirii (ascultarea cuvintelor) și audiometria cu impedanță (imitație). 

  • Audiometria tonală poate fi utilizată pentru a măsura gradul de pierdere a auzului și pentru a identifica din ce parte a urechii (în special urechea internă, urechea medie sau sistemul osicular) provine pierderea auzului. Un test de auz tonal vă poate spune, de asemenea, de ce tip de pierdere a auzului suferă o persoană. 

 

  • Pierderea auzului neurosenzorial poate apărea atunci când celulele cohleare sunt deteriorate de factori de mediu (cum ar fi expunerea la zgomote puternice sau traumatisme craniene) sau de îmbătrânire biologică sau genetică. Pierderea auzului neurosenzorial este cea mai comună formă de pierdere a auzului și cea mai comună formă de pierdere permanentă a auzului. Acest lucru este cauzat de faptul că unele dintre celulele capilare din urechea internă sunt deteriorate sau lipsesc. Aceste celule joacă un rol important în transformarea semnalelor acustice în semnale electrice, astfel încât creierul să poată înțelege informațiile (sunetul). 

 

  • Pierderea auzului conductiv poate apărea atunci când o problemă la urechea medie sau exterioară (cum ar fi o infecție, o malformație a urechii  sau ruperea timpanului) blochează sunetul. 

 

  • Pierderea auzului neurogenă poate apărea atunci când nervul auditiv este deteriorat sau lipsește, împiedicând semnalele sonore să ajungă la creier.

 

  • Sau pierderea auzului mixtă. O combinație de hipoacuzie senzorineurală și conductivă care rezultă din cauze  la nivelul urechii interne și externe (tumori, traumatisme craniene etc.). Audiometria vorbirii măsoară nivelul dvs. de percepție a vorbirii.

 

Atât audiometria tonală, cât și audiometria vocii sunt considerate măsurători subiective. Acest lucru se datorează faptului că măsurătorile sunt influențate de nivelul de atenție și  implicare a persoanei care evaluează auzul.

Dimpotrivă, audiometria cu impedanță sau impedanța acustică este o metodă obiectivă de evaluare  a auzului, deoarece impedanța reflectă capacitatea unui sistem acustic de a transmite unde sonore. Folosind principiul impedanței, integritatea și funcționarea corectă a lanțului osicular din urechea medie este evaluată folosind o varietate de teste, inclusiv timpanometria și măsurarea reflexului stapes. 

Evaluează funcția urechii medii prin impedanța auditivă. Acesta este esential pentru diagnosticul afectiunilor urechii medii (otita medie seroasa, deteriorarea calitativa a membranei timpanice, otoscleroza etc.) si implicit apreciaza gradul de hipoacuzie din interior. Urechea poate fi, de asemenea, evaluată, dar numai pentru problemele de sănătate ale urechii medii.