Deficitul caloric
Despre
DEFINITIE
Deficitul caloric este o componentă centrală a multor diete de slăbit. Are semnificații diferite pentru oameni diferiți. Nevoile dvs. de calorii variază în funcție de vârstă și de nivelul de activitate, așa că planificați-vă dieta de slăbire într-un mod care să vă asigure o dietă echilibrată. Poate exista și riscul unui deficit caloric, dar acest lucru poate fi evitat.
ROLUL DEFICITULUI CALORIC
Scopul unui deficit caloric este de a reduce rezervele de energie ale organismului stocate sub forma de tesut adipos. În acest fel, are loc pierderea în greutate. O dietă săracă în calorii obligă organismul să-și genereze propria energie. Procesul metabolic prin care țesutul adipos (grăsimea) este transformat în energie este complex, dar eficient. Din acest motiv, se știe că o dietă bazată pe deficit de calorii este o modalitate rapidă de a pierde în greutate. Un aspect important care trebuie luat în considerare la implementarea unei diete cu deficit caloric este rata metabolică bazală.
Reprezinta numarul total de calorii consumate de organism pentru mentinerea functiilor vitale (respiratie, functia organelor). Dacă continuați să consumați o dietă cu deficit de calorii pentru o perioadă lungă de timp, rata metabolică bazală va scădea. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul încearcă să se obișnuiască cu noua situație, adaptându-și funcțiile de bază pentru a conserva energia și a preveni moartea prin foame.
O scădere a metabolismului bazal poate fi prevenită prin încorporarea exercițiilor fizice regulate. Activitatea fizică trebuie începută treptat, pentru a nu supraîncărca articulațiile și mușchii. În plus, este de dorit să începeți să faceți exerciții fizice în prezența unui antrenor care vă poate îndruma și vă poate oferi cele mai bune sfaturi.
CALCULUL DEFICITULUI CALORIC
Vă recomandăm ca un nutriționist să vă calculeze deficitul de calorii. În timp ce un deficit de calorii prea scăzut nu are un efect vizibil asupra pierderii în greutate, un deficit caloric crescut poate duce la deficiențe nutriționale care pot afecta diferite funcții ale organismului. Prin urmare, o dietă bazată pe un deficit caloric trebuie elaborată de un expert.
Pierderea în greutate necesită o reducere de aproximativ 500 de calorii pe zi. Reducerea aportului de calorii cu peste 1.000 de calorii este periculoasă și crește riscul de deficiențe nutriționale. Pentru a vă determina aportul optim, puteți utiliza instrumente online sau puteți urma recomandările experților pentru a calcula de câte calorii aveți nevoie pentru a pierde în greutate.
RISCURILE DEFICITULUI CALORIC
O dietă săracă în calorii poate fi benefică dacă este făcută corect. Cu toate acestea, pot exista anumite riscuri, mai ales dacă dieta este efectuată pe o perioadă lungă de timp sau dacă deficitul caloric este foarte mare.
Reacțiile adverse posibile includ:
- Pierderea masei musculare.
- Scăderea energiei.
- Scăderea concentrației.
- stare de rău;
- dezechilibru hormonal.
- Deficiențe nutriționale (deficiențe de vitamine).
Riscurile unei diete cu restricții calorice pot fi reduse urmând instrucțiunile dieteticianului. Un echilibru între dietă și exerciții fizice este, de asemenea, important. Deficitul caloric este un element esențial pentru slăbirea curelei. Un deficit caloric este calculat pentru fiecare individ în funcție de nevoile zilnice de calorii. Un deficit caloric moderat și bine gestionat poate ajuta nu numai la pierderea în greutate, ci și la reglarea metabolismului. O abordare nutrițională echilibrată reduce riscul de complicații precum pierderea musculară și deficiențele nutriționale. Dacă aveți întrebări despre cum să creați un plan nutrițional pentru a vă atinge obiectivele, consultați un nutriționist.