MENIU

Dislipidemia

Despre

DEFINITIE

Dislipidemia este o creștere a colesterolului din sânge, a trigliceridelor sau a ambelor, sau o scădere a nivelului de colesterol HDL, care este considerat colesterolul „bun”. Dislipidemia este un factor de risc important pentru boala coronariană și accident vascular cerebral.

Dacă este diagnosticată dislipidemia, prezența altor factori de risc, cum ar fi fumatul și hipertensiunea arterială, vă poate ajuta medicul să determine tipul de tratament. Acești factori de risc cardiovascular pot fi asociați cu modificări ale nivelului de colesterol. Folosind Calculatorul de risc de boală cardiovasculară aterosclerotică, medicul dumneavoastră va determina riscul dumneavoastră de apariție a unui eveniment (infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral) în următorii 10 ani.

Vestea bună este că vă puteți reduce riscul prin scăderea nivelului ridicat de colesterol. Dacă aveți peste 20 de ani, este important să faceți periodic analize de sânge numite profil lipidic (în scopuri de screening) și să lucrați cu medicul dumneavoastră pentru a vă ajusta nivelul de colesterol, dacă este necesar.

Toate persoanele diagnosticate cu dislipidemie trebuie sfătuite să facă schimbări în stilul  de viață, cum ar fi exerciții aerobice regulate, o dietă sănătoasă, menținerea unei greutăți sănătoase și renunțarea la fumat.

 Pe lângă intervențiile legate de stilul de viață, administrarea de medicamente pentru scăderea colesterolului (medicamente pentru scăderea lipidelor) ar trebui luată în considerare la persoanele cu risc mediu sau ridicat de boală cardiovasculară aterosclerotică pe baza calculelor de risc cardiovascular. Tratamentul cu statine este  prima alegere datorită eficacității și profilului favorabil al efectelor secundare.

SEMNE SI SIMPTOME

Nivelurile ridicate de lipide din sânge, de obicei, nu provoacă semne sau simptome.

Uneori, când nivelurile devin deosebit de ridicate, grăsimea se acumulează în piele și tendoane, formând umflături numite xantoame.

Xantoamele sunt pete alb-gălbui care apar pe pielea pleoapelor și a colțurilor ochilor. Xantomul poate apărea la persoanele cu hipercolesterolemie familială, dar poate apărea și la persoanele cu niveluri normale de colesterol.

Ocazional, se poate dezvolta un inel opac alb sau gri la marginea corneei (arcul corneei).

Nivelurile foarte ridicate ale trigliceridelor pot cauza mărirea ficatului și a splinei, furnicături sau arsuri la mâini și picioare, dificultăți de respirație, confuzie și pot crește riscul de pancreatită. Pancreatita poate provoca dureri abdominale severe și poate duce chiar la moarte.

TIPURI DE GRASIMI DIN SANGE

Grasimile (lipidele) importante din sange sunt:

  • Colesterolul
  • Trigliceridele
  1. ColesterolulColesterolul este o substanță grasă și nu este în mod inerent „rău”. În plus, colesterolul este o componentă esențială a membranelor tuturor celulelor, a creierului și a neuronilor (celule nervoase). Colesterolul este o componentă a bilei secretată de ficat care ajută organismul să absoarbă grăsimile și vitaminele liposolubile (vitaminele A, D, E și K).Corpul folosește colesterolul pentru a produce vitamina D și diferiți hormoni, cum ar fi estrogenul, testosteronul și cortizolul. 

    Colesterolul provine din două surse. Deși organismul poate produce tot colesterolul de care are nevoie în ficat, el absoarbe și colesterolul din alimentele de origine animală. De exemplu, puiul, gălbenușurile de ou și produsele lactate conțin colesterol alimentar. 

    75% din colesterol este produs în ficat și 25% provine din alimente grase. Pentru unii oameni, această producție suplimentară determină creșterea nivelului de colesterol de la normal la un nivel nesănătos.

  2. TriglicerideleTrigliceridele sunt cel mai comun tip de grăsime din organism.Trigliceridele sunt continute in celulele grase (adipocite). Trigliceridele stochează excesul de energie din alimentele ingerate și furnizează energie pentru diferite procese metabolice din organism, inclusiv creșterea și dezvoltarea. Trigliceridele sunt făcute din grăsimi mici numite acizi grași în intestine și ficat. Unele tipuri de acizi grași sunt produse de  organism, în timp ce altele (acizi grași esențiali) trebuie obținute din alimente.
CAUZE

Factorii care cauzeaza dislipidemia sunt clasificati in:

  • Cauze primare: cauze genetice (ereditare)
  • Cauze secundare: stilul de viata si alte cauze

Atat cauzele primare, cat si cele secundare contribuie la dislipidemie in grade diferite. De exemplu, o persoana cu hiperlipidemie familiala poate avea niveluri si mai ridicate de lipide daca persoana are, de asemenea, cauze secundare de hiperlipidemie.