MENIU
Endoscopia digestiva superioara (EDS)

Endoscopia digestiva superioara (EDS)

Despre

DEFINITIE

Endoscopia digestiva superioara (EDS) este un test care examinează vizual tractul gastrointestinal superior. Testul este efectuat de un  gastroenterolog folosind un endoscop (un tub subțire, flexibil, cu o cameră video și o sursă de lumină atașată la capăt). Acest endoscop  este  cel mai adesea introdus prin gură și avansat prin faringe pentru a vizualiza starea esofagului, stomacului și stomacului. Duodenul, prima parte a intestinului subțire. Din acest motiv, endoscopia tractului gastrointestinal superior se mai numește și esofagogastroduodenoscopia. 

Gastroenterologul dumneavoastră vă poate solicita să faceți o endoscopie gastrointestinală superioară în scopuri de diagnostic pentru a determina cauza simptomelor sau simptomelor digestive, cum ar fi dificultăți la înghițire, arsuri sau dureri de stomac sau scădere în greutate inexplicabilă sau pentru tratament. Vă sfătuiesc să existe este. Scopul este, de exemplu, de  a identifica și trata sursa sângerării. 

Procedura se efectuează de obicei într-un departament de endoscopie gastrointestinală de spital sau într-un departament ambulatoriu sub anestezie locală sau sedare ușoară și durează aproximativ 15 până la 30 de minute.

PROCEDURA

EDS este efectuată de un  gastroenterolog în departamentul de endoscopie gastrointestinală a unui spital sau  centru ambulatoriu. Endoscopia gastrointestinală durează de obicei 15 până la 30 de minute, dar poate dura mai mult dacă sunt efectuate manipulări procedurale. 

Înainte de endoscopie, medicul dumneavoastră vă va revizui istoricul medical și chirurgical, inclusiv medicamentele actuale și alergiile, și vă va explica procedura de endoscopie. Vi se va cere să semnați un formular de consimțământ medical. Înainte de a semna consimțământul, ar trebui să fiți clar beneficiile și riscurile procedurii, alternativele la procedură și să primiți răspuns la orice întrebări.

EDS cu sedare sau anestezie topica

Endoscopia digestiva superioara poate fi realizata cu: 

 • Sedare usoara (analgosedare) - se administreaza intravenos (pe vena) medicamente cu efect de relaxare si de diminuare a durerii. Sub aceasta sedare te vei simti somnoros in timpul procedurii. Pentru majoritatea oamenilor, sedativul ii face incapabili sa-si aminteasca procedura dupa aceea.
 • Anestezie topica - multe persoane pot tolera bine procedura fara sedare. De obicei, acestor pacienti li se administreaza un anestezic topic (fie sub forma de gargara, fie spray) pentru amortirea spatelui gatului chiar inainte de endoscopie pentru a preveni reflexul de voma (reflexul de gag) in timpul trecerii instrumentului prin gura in esofag. 

Dacă alegeți o endoscopie gastrointestinală superioară sedată, asistenta  va stabili o linie intravenoasă (un ac introdus într-o venă a mâinii sau a brațului) pentru a administra sedativul. Funcțiile dumneavoastră biologice (tensiunea arterială, ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge) vor fi monitorizate înainte, în timpul și după test. Monitorizarea nu trebuie să fie dureroasă. 

Din motive de siguranță, protezele dentare amovibile trebuie îndepărtate înainte de operație. Pacienților li se cere adesea să nu poarte sau să îndepărteze bijuterii sau lac de unghii, astfel încât nivelul de oxigen de pe degete să poată fi monitorizat cu ușurință.

 • Vei sta intins pe partea stanga pe un pat de examinare. 
 • O protectie bucala din plastic este plasata intre dinti pentru a preveni deteriorarea dintilor si a endoscopului.
 • Medicul va introduce endoscopul - un tub subtire flexibil care are montat la capat o camera video si o sursa de lumina - prin gura in esofag. Majoritatea oamenilor nu au nici o dificultate la inghitirea endoscopului.
 • Endoscopul nu interfera cu respiratia. Respiratia lenta si profunda chiar inainte si in timpul procedurii te poate ajuta sa te relaxezi.
 • Nu poti vorbi odata ce endoscopul trece de gat, dar poti emite sunete.
 • Pentru o vizualizare mai buna, medicul va introduce aer. Este posibil sa simti o senzatie de plenitudine sau disconfort abdominal usor cand aerul este impins in stomac si in tractul intestinal. Ragaitul poate ameliora senzatia. 
 • Camera video proiecteaza imaginile pe un monitor aflat in sala de examinare, permitand medicului sa examineze esofagul, stomacul si duodenul (prima parte a intestinului gros).
 • Medicul va introduce instrumente chirurgicale speciale prin endoscop pentru a recolta probe de tesut (biopsie). Obtinerea biopsiilor nu este dureroasa. 
 • Medicul poate efectua, de asemenea, tratamente specifice, cum ar fi dilatarea unei zone ingustate, indepartarea polipilor (polipectomie) sau tratamentul sangerarii, in functie de ceea ce gaseste in timpul examinarii.
 • Cand examinarea este terminata, endoscopul este retras incet prin gura.
DUPA PROCEDURA
 • Dupa procedura, vei fi urmarit indeaproape pentru ca medicul sa se asigure ca nu ai complicatii.
 • Sedarea necesita un timp pentru a se epuiza complet. Vei ramane sub supraveghere timp de aproximativ 1 ora dupa procedura, dupa care poti pleca acasa insotit de un apartinator.
 • Daca endoscopia s-a efectuat cu sedare, nu vei putea conduce masina 24 de ore dupa. De asemenea, se recomanda sa nu efectuezi activitati care necesita atentie sporita sau sa iei decizii importante.
 • Este posibil sa simti crampe in abdomen, sa fii balonat si sa ai flatulenta in primele 1-2 ore dupa procedura, pe masura ce se elimina aerul introdus in stomac. Mersul pe jos poate ajuta la ameliorarea acestui disconfort.
 • Gura si gatul vor fi probabil amortite pentru cateva ore. Nu ti se va permite sa mananci sau sa bei pana cand amorteala nu dispare. Odata ce amorteala a disparut, este posibil sa ai o durere in gat, tuse sau raguseala pentru 1-2 zile.
REZULTAT

După ce efectele sedativului dispar, gastroenterologul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră ce a fost găsit în timpul examenului. Veți primi și protocolul de testare în format electronic.

Dacă se efectuează și un test pentru Helicobacter pylori (H. pylori), rezultatele sunt disponibile în momentul vizitei la medic în majoritatea cazurilor. Dacă infecția cu Helicobacter pylori continuă o lungă perioadă de timp, poate provoca gastrită, ulcer gastric, ulcer duodenal și cancer de stomac. Un rezultat pozitiv înseamnă că aveți bacterii în stomac. Infecția cu Helicobacter pylori este tratabilă. Pentru a eradica bacteriile, gastroenterologul va prescrie o combinație de antibiotice și alte medicamente pentru a controla secreția de acid clorhidric în stomac, pentru a calma durerea și pentru a vindeca gastrita și ulcerul.
Dacă se efectuează o biopsie sau un polip este îndepărtat, un patolog profesionist va examina țesutul îndepărtat la microscop. Rezultatele histopatologice sunt disponibile în câteva zile până la 2-3 săptămâni. Discutați cu gastroenterologul când să vă vedeți din nou pentru a vă interpreta rezultatele.
COMPLICATII

Endoscopia digestiva superioara este un test sigur, cu puține riscuri. În cazuri rare, complicațiile EDS pot include: 

 • Reactie adversa la sedativul sau anestezicul utilizat in timpul examinarii.
 • Sangerare din locul de unde a fost luata biopsia sau a fost indepartat un polip sau alt tesut anormal. Sangerarea este de obicei minima si autolimitata (se opreste de la sine)  sau poate fi usor controlata. In cazuri rare, o astfel de sangerare poate necesita o transfuzie de sange.
 • Ruptura peretelui esofagului (perforatie). Este o complicatie severa, insa foarte rara. Riscul creste daca se efectueaza proceduri suplimentare, cum ar fi dilatarea pentru a largi esofagul. Daca este recunoscuta imediat ce apare, endoscopistul poate sa inchida ruptura in timpul procedurii. O perforatie este de obicei insotita de dureri considerabile. 
 • Aspiratia (inhalarea) alimentelor sau fluidelor din stomac in plamani - acest risc este minimizat prin a nu manca sau bea in perioada recomandata inainte de examinare.

Mergi de urgenta la spital

Discutați cu gastroenterologul dumneavoastră despre riscurile endoscopiei gastrointestinale superioare și primiți instrucțiuni specifice despre când trebuie să vă întoarceți la spital. Asigurați-vă că știți când să sunați pentru asistență medicală de urgență.

 • Durere severa in abdomen (mai mult decat crampe abdominale)
 • Un abdomen ferm, umflat
 • Varsaturi
 • Febra
 • Dificultate la inghitire sau durere severa in gat
 • Durere toracica
 • Senzatie de crepitatie sub pielea gatului
 • Varsatura cu sange sau scaun negru sau  in „zat de cafea”
 • Ameteala
 • Senzatia de slabiciune sau lesin