MENIU
Infectia cu salmonella (salmoneloza)

Infectia cu salmonella (salmoneloza)

Despre

DEFINITIE

Salmonella este bacteria implicată în patogeneza celor mai frecvente boli diareice în Statele Unite și poate în întreaga lume. Bacteriile Salmonella trăiesc în primul rând în intestinele animalelor și ajung să contamineze diverse alimente și apă și să devină patogene pentru oameni.

SIMPTOME

Simptomele apar de obicei la câteva zile după consumul de alimente contaminate și pot lua forma de greață, vărsături, febră, diaree apoasă, uneori diaree cu sânge (care poate dura până la 10 zile), dureri abdominale, crampe și modificări ale stării generale . De obicei, boala se rezolvă în șapte zile, dar scaunele diareice pot dura până la 10 zile. Poate dura câteva luni pentru ca funcția intestinală să revină la normal. 

Simptomele depind și de numărul de bacterii (încărcătura virală) din alimentele contaminate. Persoanele care consumă o dietă bogată în bacterii dezvoltă întotdeauna simptome mai severe.

COMPLICATII

Bolile diareice acute pot duce la deshidratare din cauza vărsăturilor și a defecării frecvente. Lipsa potențialului de echilibru al electrolizei apei poate duce la situații potențial grave, în special la copiii mici. Dacă sărurile de rehidratare nu sunt tolerate sau  acceptate, poate fi necesară spitalizarea pentru a corecta deshidratarea. 

Dacă infecția se răspândește prin sânge, apare bacteriemie și există riscul unor complicații grave, cum ar fi meningita, endocardita și osteomielita. 

Dacă aveți salmoneloză, sunteți expus riscului de a dezvolta sindromul Reiter, o artrită reactivă care se manifestă prin inflamație a ochilor, disfuncție urinară (înțepături la urinare) și dureri articulare.

FACTORI DE RISC

Copiii sub vârsta de cinci ani sunt cei mai sensibili, deoarece practicile de igienă sunt mai puțin stricte. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni cronice sunt, de asemenea, expuse riscului. Riscul crește atunci când călătoriți, mai ales în locuri insalubre. Medicamentele pentru chimioterapie și steroizii slăbesc apărarea imunitară a organismului, făcându-vă mai susceptibil la infecțiile gastrointestinale cauzate de Salmonella. Antiacidele slăbesc apărarea stomacului, scad pH-ul local și favorizează dezvoltarea bacteriilor la acest nivel. Antibioticele au o reacție similară.