MENIU
Infectia cu streptococ (Streptococcus)

Infectia cu streptococ (Streptococcus)

Despre

DEFINITIE

Infecțiile streptococice sunt cauzate de una dintre numeroasele specii de Streptococcus (Streptococcus). Aceste bacterii globulare Gram pozitive pot provoca multe boli, inclusiv faringitii streptococi, pneumonie și infecții ale pielii, rănilor, inimii și valvelor de sânge.

SIMPTOME

Simptomele variaza, in functie de localizarea infectiei:

  • Celulita: Pielea infectata devine rosie, iar tesutul se inflameaza, cauzand durere
  • Impedigo: rani cu cruste galbene
  • Fasceita necrozantă: țesutul conjunctiv care căptușește mușchii (fascia) se infectează. Persoana dezvoltă brusc frisoane, febră și durere sau sensibilitate severă în zona afectată. Pielea poate părea normală până când infecția se agravează. 
  • Dureri în gât (faringită) – apare în principal la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani. Copiii sub 3 ani dezvoltă rareori infecții streptococice. Simptomele apar de obicei brusc. Ma doare gatul. Copiii pot prezenta frisoane, febră, dureri de cap, greață, vărsături și stare generală de rău. Gâtul este foarte roșu și amigdalele sunt umflate cu sau fără puroi. Ganglionii limfatici din gât devin adesea umflați și dureroși. Copiii cu vârsta mai mică de 3 ani pot să nu aibă aceste simptome. Eliberează numai secreții nazale. Dacă o persoană are o durere în gât care este, de asemenea, însoțită de tuse, ochi roșii, răgușeală, diaree sau secreții nazale, cauza este probabil o infecție virală. 
  • scarlatină. Erupția apare mai întâi pe față și apoi se extinde pe trunchi și picioare. Erupția are o senzație aspră și este mai intensă în jurul ridurilor. Când erupția dispare, pielea se va desprinde. Când limba este afectată, aceasta este inițial acoperită cu depozite grase albe, care sunt îndepărtate cu papilele linguale vizibile (limba de zmeură), iar în cele din urmă se reepiteliază, dând un aspect de limbă „lacuit”. Deși mai puțin frecventă în zilele noastre, scarlatina poate apărea în principal în timpul epidemilor. Boala apare în principal în comunitate (școli, centre de zi). Apare mai ales la copii.
COMPLICATII

Dacă o infecție cu streptococ este lăsată netratată, poate duce la complicații. Unele complicații apar din cauza răspândirii infecției la țesuturile din jur. De exemplu, o infecție a urechii se poate răspândi la sinusuri, provocând sinuzită, sau la osul mastoid (osul care iese în afara urechii), provocând mastoidită. 

Alte complicații pot apărea în organe mai îndepărtate. De exemplu, unii oameni dezvoltă glomerulonefrită (inflamație a rinichilor) sau febră reumatică. Sindromul de șoc toxic poate provoca simptome severe și rapid progresive, inclusiv febră, erupții cutanate, scăderea severă a tensiunii arteriale și insuficiență multiplă de organe. Este cauzată de toxinele produse de Streptococcus de grup A sau  Staphylococcus aureus.

TRATAMENT

Principalul tratament pentru infecțiile streptococice este antibioticele, de obicei penicilina.

Streptococul se limpezește fără tratament în 1 până la 2 săptămâni. Antibioticele scurtează durata simptomelor la copiii mici, dar au doar un efect modest asupra adolescenților și adulților. Cu toate acestea, antibioticele sunt necesare pentru a preveni complicațiile și pentru a preveni răspândirea bolii la alții.

Fascia necrotică necesită tratament chirurgical pentru îndepărtarea țesutului afectat.