Malnutritia
Despre
DEFINITIE
Malnutriția înseamnă a nu mânca suficient. Aceasta este atât o deficiență, cât și un exces sau dezechilibru în aportul caloric și/sau nutritiv al unei persoane. Malnutriția poate apărea atât la persoanele subnutrite, cât și la persoanele supraalimentate.
SEMNE SI SIMPTOME
Subalimentatia afectează funcția și vindecarea tuturor sistemelor de organe. Deoarece efectele malnutriției apar treptat, malnutriția poate fi dificil de detectat și poate fi dificil de diagnosticat în stadiile incipiente. Pierderea în greutate din cauza pierderii depozitelor de grăsime și a masei musculare, inclusiv a masei de organe, este adesea semnul cel mai evident al malnutriției. Malnutriția poate afecta fiecare organ din corp, precum și simțurile, cum ar fi vederea, gustul și mirosul, precum și sistemul imunitar. De asemenea, poate provoca modificări ale dispoziției, anxietate și alte tulburări mintale.
Persoana subnutrita va constata:
- Pierderea poftei de mancare si lipsa de interes pentru alimente si/sau lichide
- Pierderea involuntara in greutate: pierderea a 5 - 10% din greutate intr-un interval scurt, de 3 -6 luni este unul dintre principalele semne ale malnutritiei. Persoana constata ca imbracamintea, inelele, ceasul sau proteza dentara devin mai largi. Daca se calculeaza indice de masa corporala (IMC) (impartind greutatea in kilograme la inaltimea in centimetri la patrat) acesta scade sub valoarea de 18.5.
- Oboseala marcata sau un nivel scazut de energie aproape tot timpul
- Capacitate redusa de a indeplini sarcinile zilnice: de exemplu, efectuarea propriei toalete, imbracarea sau gatitul
- Putere musculara redusa: de exemplu, imposibilitatea de a merge la fel de mult sau repede cum obisnuia
- Modificari ale dispozitiei: letargie, depresie, anxietate, capacitate de concentrare redusa si auto-neglijare
- Risc crescut de infectii: infectii recurente, recuperare indelungata si vindecare cu dificultate a ranilor
- Tulburarea mentinerii temperaturii corpului (hipotermie - persoana este friguroasa majoritatea timpului)
- Ameteala
- Modificari ale pielii, mucoaselor, oaselor si articulatiilor: piele palida, uscata si ingrosata, vanatai frecvente, gingii care sangereaza usor, par subtire, oase fragile, dureri articulare
- Tulburari de vedere - scaderea vederii nocturne, sensibilitate crescuta la lumina
- Tulburari digestive: nutritia adecvata este importanta pentru pastrarea functiei tractului gastro-intestinal: subnutrtia cronica are ca rezultat modificari ale functiei pancreasului de a secreta enzimele pancreatice. Colonul isi pierde capacitatea de a reabsorbi apa si electrolitii, iar secretia de ioni si lichide se produce in intestinul subtire si gros. Acest lucru poate duce la diaree, care este asociata cu o rata ridicata a mortalitatii la pacientii cu malnutritie severa.
Copiii subnutriți sunt mici și slabi pentru vârsta lor, au burtica umflată, sunt apatici, lipsiți de energie sau sunt iritabili și neliniștiți, au un sistem imunitar slăbit și sunt mai susceptibili la boli. Aceste boli pot exacerba malnutriția și pot crea un cerc vicios.
DIAGNOSTIC
Medicul va diagnostica subnutritia pe baza:
- Istoricului de scadere in greutate involuntara
- Calcularea indecelui de masa corporala (IMC) - un IMC < 18.5 inseamna ca persoana este subponderala
- Analize de sange pentru stabilirea statusului proteic si identificarea carentelor de vitamine si minerale
- Analize si investigatii diverse pentru a identifica cauza posibila, atunci cand aceasta nu se cunoaste.
TIPURI DE MALNUTRITIE
Nu există o definiție general acceptată a termenului de malnutriție. Malnutriția include trei grupe majore de boli:
- Subnutritia – include subponderea (greutate mică din cauza vârstei), pipernicie (statură mică din cauza vârstei) și emaciare/cacia (greutate mică din cauza vârstei). În țările dezvoltate, oamenii suferă cel mai adesea de malnutriție din cauza dezechilibrelor nutriționale, în timp ce în țările cu venituri mici și medii, malnutriția apare din cauza resurselor alimentare limitate (foame).
- Deficiențe de micronutrienți – includ deficiențe sau excese de vitamine și minerale esențiale. Vitaminele și mineralele nu pot fi sintetizate de organism, așa că trebuie obținute din dietă. Ele joacă un rol important în sinteza enzimelor, hormonilor și a altor substanțe esențiale pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare. Iodul, vitamina A și fierul sunt cele mai importante deficiențe la nivel mondial.
- Supraponderea, obezitatea si bolile legate de alimentatia in exces, cum sunt: boala arteriala coronariana, accidentul vascular cerebral (AVC), diabetul zaharat tip 2, si unele tipuri de cancer.