MENIU

Miocardita

Despre

DEFINITIE

Miocardita este o inflamație a mușchiului inimii, numită miocard. Funcțiile contractile și electrice ale inimii sunt afectate, reducând capacitatea inimii de a pompa sânge (insuficiență cardiacă) și provocând aritmii. Unele aritmii sunt suficient de grave pentru a pune viața în pericol. Miocardita este una dintre cauzele morții subite la tineri. Deși bolile cardiovasculare apar în principal la persoanele în vârstă, miocardita poate afecta pe oricine, inclusiv  tineri, copii și sugari. În plus, miocardita apare în principal la oameni tineri, cu aspect sănătos, activi fizic.

Cel mai adesea, miocardita este cauzată de o infecție virală, dar poate apărea și ca urmare a efectelor secundare ale medicamentelor sau ca parte a dezvoltării unei boli inflamatorii sistemice. Majoritatea pacienților sunt asimptomatici (nu au simptome). Când acestea apar, simptomele includ durere în piept, oboseală, dificultăți de respirație (dificultăți de respirație) și palpitații (bătăi anormale ale inimii). Diagnosticul este dificil  deoarece simptomele nu sunt specifice. Tratamentul depinde de cauza. În unele cazuri, repausul acut și tratamentul simptomatic pot fi suficiente. În cele mai multe cazuri, pacienții sunt vindecați și se recuperează complet. În 5% din cazuri, miocardita este complicată de insuficiență cardiacă, aritmii și cardiomiopatie dilatativă.

SEMNE SI SIMPTOME

Una dintre cele mai mari provocări în diagnosticarea și tratarea miocarditei este absența simptomelor specifice. Adesea, pacienții nu prezintă deloc simptome sau simptome individuale care sunt mascate de simptome virale (rinoree, febră, diaree). În alte cazuri, boala progresează într-un grad sever de la început, ducând la insuficiență cardiacă severă și moarte subită (mai mult de 20% din decesele subite la persoanele sub 30 de ani sunt cauzate de miocardită). 

Semnele și simptomele comune ale miocarditei includ:

  • Durerea in piept  (cu caractere asemanatoare durerii din infarctul miocardic acut sau de angina pectorala)
  • Dificultate in respiratie (dispnee), in special dupa un efort sau cand pacientul sta culcat
  • Fatigabilitate extrema, neobisnuita si neexplicabila
  • Batai neregulate ale inimii (palpitatii)
  • Lesin sau sincopa (pierderea starii de constienta)
  • Retentia de fluide: marirea de volum a abdomenului, edeme la nivelul picioarelor si gleznelor
CND SA MERGI LA UN CONSULT

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți oricare dintre aceste simptome, în special dureri în piept sau dificultăți de respirație, este important să solicitați imediat asistență medicală. Dacă aveți o infecție, fiți atenți la simptomele miocarditei. Dacă aveți simptome severe, sunați la 112 pentru asistență medicală de urgență.

TRATAMENT

În cele mai multe cazuri, miocardita se ameliorează și se vindecă complet fără tratament. În unele cazuri, repausul acut și tratamentul simptomatic pot fi suficiente. 

Exercițiile fizice în timpul unui episod de miocardită virală acută poate provoca moarte subită. Pacienții trebuie să evite exercițiile fizice intense timp de cel puțin 3 până la 6 luni. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, trebuie evitate deoarece agravează inflamația miocardică.

În cazurile severe, tratamentul se bazează pe cauză, dacă este cunoscută, și pe complicații, cum ar fi:Tratamentul insuficientei cardiace, trombozei cardiace si aritmiei. 

Medicamentele antivirale sunt frecvent administrate, dar eficacitatea lor nu este dovedită. Anumite tipuri rare de miocardită virală, cum ar fi miocardita cu celule gigantice, miocardita eozinofilă sau miocardita datorată sarcoidozei, răspund la tratamentul cu corticosteroizi și alte  imunosupresoare. Aceste tipuri specifice de miocardită sunt diagnosticate prin biopsie miocardică. Pentru miocardita lupică, tratamentul depinde de boala de bază.

În caz de insuficiență cardiacă, trebuie efectuat un tratament special pentru această boală. Unii pacienți cu miocardită severă pot prezenta hipotensiune arterială (hipotensiune arterială) în ciuda tratamentului optim. În situațiile în care medicamentele care măresc contractilitatea miocardică sunt ineficiente, o serie de metode mecanice pot fi utilizate pentru a susține fluxul sanguin, inclusiv baloane de contrapulsare intra-aortică și ECMO (oxigenare cu membrană extracorporală). Dacă nu există nicio îmbunătățire în următoarele câteva săptămâni, pacientul poate avea nevoie de un transplant de inimă.