MENIU
Otita medie acuta

Otita medie acuta

Despre

DEFINITIE

Otita medie acută este o infecție a urechii medii cauzată de bacterii sau viruși din nas și gât care traversează trompa lui Eustachio (tubul mic de mărimea unui creion care leagă puntea nasului de urechea medie). Copiii sunt mai predispuși la infecțiile urechii medii decât adulții datorită caracteristicii lor anatomice de a avea o trompa scurtă și orizontală a lui Eustachio. Se estimează că 80% dintre copii vor experimenta cel puțin un episod de otită medie acută până la vârsta de 3 ani. Boala începe brusc cu febră mare și dureri de urechi. Diagnosticul se bazează pe simptome și otoscopie, care permite evaluarea aspectului timpanului. Otita medie acută se rezolvă adesea de la sine, așa că tratamentul inițial este ameliorarea durerii și monitorizarea progresiei bolii. Antibioticele sunt folosite pentru a trata infecțiile în anumite situații. Este important să fiți testat împreună cu copilul dumneavoastră pentru a vă asigura că infecția a dispărut. Unii copii sunt predispuși la mai multe infecții ale urechii. Acest lucru poate duce la pierderea auzului pe termen lung cu întârzierea dezvoltării limbajului și alte complicații grave la copii.

TRATAMENT

Tratamentul pentru infecțiile urechii medii depinde de vârsta copilului, de severitatea infecției, de tipul de infecție (primară, persistentă sau recurentă) și de dacă există lichid în urechea medie. E timpul să asculți mult timp.

Tratamentul poate include:

  • Observarea copilului
  • Tratamentul durerii
  • Tratament cu antibiotice
  • Tratament chirurgical
  • O combinatie a acestora
URMARIRE
  • Majoritatea cazurilor de otita medie acuta sunt autolimitate.
  • Pacientii la care durerea si febra nu se amelioreaza dupa 48-72 ore de tratament vor fi consultati de catre medicul specialist ORL.
  • Pacientii cu simptome persistente sau cu otite medii acute recurente vor fi consultati de catre medicul specialist ORL pentru a decide necesitatea unei miringotomii.
  • Pacientii vor fi reevaluati (control otoscopic si audiologic) la 4-6 saptamani dupa insanatosire dupa otita medie acuta pentru a se diagnostica din timp existenta unei otite medii seroase.
FACTORI DE RISC

 

Factorii de risc pentru infecția acută a urechii medii includ: 

 

Varsta

Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani sunt mai susceptibili la infecțiile urechii medii din cauza dimensiunii și formei trompelor lui Eustachio și deoarece sistemul lor imunitar este încă în curs de dezvoltare.

 

Colectivitatile de copii

Copiii din instituțiile comunitare (creșe, grădinițe) sunt mai susceptibili la răceli și infecții ale urechii decât copiii care  stau acasă.

 

Hranirea sugarului

Bebelușii care sunt hrăniți cu biberonul, în special cei care beau apă dintr-un biberon întins, sunt expuși unui risc mai mare în comparație cu bebelușii care sunt alăptați.

 

Factori sezonieri

Otita medie acută apare adesea din toamnă până iarnă. Persoanele cu alergii sezoniere pot prezenta un risc crescut de infecții ale urechii în timpul sezonului de polenizare de vârf. Poluarea aerului 

Expunerea la fumul de tutun crescut și poluarea aerului poate crește riscul de otită medie acută. În plus, infecțiile urechii durează mai mult să se dezvolte la copiii expuși la fumul de tutun.

 

Istoricul familial

Unele familii pot fi mai predispuse la otita medie.

 

Malformatii congenitale la nivelul craniului

La copiii cu despicătură de palat (un decalaj între palatul dur și osul palatului) sau sindromul Down, structura osoasă și mușchii sunt diferite, ceea ce poate îngreuna scurgerea secrețiilor la nivelul trompei lui Eustachio.