MENIU

Pancreatita

Despre

DEFINITIE

Pancreatita este o inflamație a pancreasului care apare atunci când enzimele pancreatice încep să digere pancreasul (autoliză). Există două tipuri de pancreatită: acută și cronică. Cauzele variază, dar în 80% din cazuri, litiaza biliară (litiază biliară) și consumul de alcool sunt vinovați. Toate formele de pancreatită pot fi severe și pot duce la complicații grave.

SEMNE SI SIMPTOME

Cel mai frecvent simptom al pancreatitei acute este durerea în abdomenul superior.

  • Poate varia de la o durere tolerabila la una severa
  • Este localizata frecvent in zona centrala a abdomenului, chiar sub coaste, insa poate iradia in „bara” in partea stanga sau dreapta. De asemenea, poate iradia spre spate.
  • Initial poate fi de intensitate redusa si se agraveaza dupa masa. In pancreatita indusa de alcool, durerea apare dupa 1-3 zile de la consumul unei cantitati mari de alcool (betie).
  • Frecvent, durerea devine foarte intensa, constanta si pacientul nu-si poate gasi o pozitie confortabila. Aplecarea in fata sau pozitia culcat pe lateral pot ameliora durerea.
  • O persoana cu pancreatita acuta are o stare generala afectata, arata bolnav si necesita ingrijire in urgenta.

Alte simptome pot fi:

  • Abdomen destins si sensibil
  • Greata si varsaturi
  • Apetit scazut
  • In formele severe: febra, puls rapid, dificultate in respiratie si soc
CAND SA MERGI LA MEDIC

Dacă durerea abdominală persistă sau dacă durerea este prea severă pentru a menține sau a găsi o poziție confortabilă, sunați la 911 sau mergeți la camera de urgență.

TRATANENT

Pancreatita acută este o urgență gastrointestinală care necesită spitalizare chiar și pentru cazurile ușoare de pancreatită acută. 

În cele mai multe cazuri, boala progresează bine și simptomele dispar în decurs de o săptămână după tratament, dar în 15% din cazuri devin severe. Pancreatita acută severă poate pune viața în pericol din cauza insuficienței multiple de organe și a riscului de infecție. Prin urmare, dacă bănuiți pancreatită acută, este foarte important să mergeți imediat la spital. Nu mâncați și nu beți nimic înainte de a vă consulta medicul. Alimentele și alcoolul pot stimula eliberarea de enzime în pancreas, agravând inflamația și durerea. 

Există diverse sisteme de notare pentru semne și simptome care îi ajută pe medici să prezică cine este probabil să dezvolte o boală severă. Pacienții cu pancreatită acută severă sunt tratați în secția de terapie intensivă și monitorizați îndeaproape. O serie de teste de sânge sunt repetate dinamic pentru a monitoriza concentrațiile de amilază și lipază, precum și alți parametri, cum ar fi zahărul din sânge, globulele albe, globulele roșii, proteina C reactivă, calciul, electroliții și analiza funcției renale. etc 

Scopul tratamentului este de a reduce presiunea asupra pancreasului, astfel încât să se poată vindeca. În cele mai multe cazuri, cursul este fără evenimente, iar simptomele se rezolvă de la sine în câteva zile. În cazurile severe, consumul de alimente pe cale orală (gura) trebuie oprit timp de 24 până la 48 de ore pentru a opri secreția de enzime pancreatice. Pacientului i se administrează lichide intravenoase și i se administrează analgezice, antispastice și depresive gastrice. Odată ce pacientul nu mai are durere, reluați treptat hrănirea orală. Tratamentul cu antibiotice este recomandat numai dacă infecția este confirmată. Dacă pancreatita acută este severă și apare necroză sau infecție, este necesară intervenția chirurgicală. Această procedură poate fi efectuată și folosind colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP). Este o procedură diagnostică și terapeutică care combină razele X și endoscopia, permițând gastroenterologilor să obțină imagini anatomice de înaltă calitate. Folosit pentru a examina căile biliare, canalele pancreatice și vezica biliară. 

ERCP este, de asemenea, utilizat pentru a trata pancreatita cauzată de bilă și are ca scop deblocarea canalului pancreatic și a canalului biliar comun. Aceasta înseamnă îndepărtarea endoscopică a pietrelor deplasate care blochează ieșirile celor două canale. Medicul dumneavoastră vă va recomanda apoi dizolvarea calculilor biliari pentru a preveni reapariția acestora. O procedură de îndepărtare a vezicii biliare (colecistectomie) se face de obicei la câteva zile sau săptămâni după ce simptomele pancreatitei acute s-au rezolvat. Operația imediată poate fi dificilă din punct de vedere tehnic și poate agrava pancreatita.