MENIU
Reumatismul articular acut (RAA)

Reumatismul articular acut (RAA)

Despre

DEFINITIE

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie care afectează atât articulațiile, cât și alte părți ale corpului. În unele cazuri, poate afecta pielea, plămânii, vasele de sânge și inima. Mai jos vom discuta cauzele care duc la dezvoltarea poliartritei reumatoide, cum apar principalele simptome și cum să o tratăm.

SIMPTOME

Simptomele reumatismului  acut apar treptat și variază de la persoană la persoană. La copii și adolescenți, simptomele pot fi ușoare sau absente. Simptomele apar după ce faringita sau amigdalita streptococică nu este tratată în mod corespunzător sau  deloc. 

Prin urmare, primele simptome ale amigdalitei streptococice pot fi: 

 • Febra;
 • Dureri de cap;
 • Dureri in gat;
 • Inrosirea faringelui;
 • Marirea amigdalelor, care devin rosii, cu secretii purulente (puroi);
 • Marirea ganglionilor limfatici din zona gatului.

La scurt timp după debutul faringitei (aproximativ 2 săptămâni în medie), apar febră și următoarele simptome tipice poliartritei reumatoide acute: 

 • Stare generala alterata;
 • Oboseala;
 • Lipsa poftei de mancare;
 • Dureri abdominale;
 • Paliditate;
 • La copii mai pot sa apara si sangerari nazale.

Primul și cel mai evident semn este afectarea articulațiilor dureroase localizate, de obicei la genunchi, glezne, pumni și coate. Mult mai rar, poate afecta articulațiile mâinilor, picioarelor, umerilor și șoldurilor. Durerea este mobilă. Durerea trece de la o articulație la alta, făcând articulația roșie și umflată. O durere severă se simte când este atinsă sau mișcată, iar articulația devine fierbinte. O articulație poate fi afectată timp de câteva zile până la o săptămână, timp în care pot fi afectate și alte articulații. Astfel de episoade pot dura aproximativ o lună, iar boala nu lasă nicio consecință.

Dacă artrita persistă mai mult de o lună, boala poate distruge articulația, chiar și cu antibiotice și tratamente antiinflamatorii. În aceste situații, se recomandă sfatul medicului, deoarece pot fi puse diferite diagnostice. La copii, simptomele articulare pot fi mai puțin evidente sau absente. 

Alte simptome ale artritei reumatoide acute includ: 

 • Determinari cardiace (cardita) - sunt afectate structurile cardiace precum pericard, endocard si miocard, iar simptomele includ durere in piept, tuse, puls accelerat, palpitatii, senzatie de sufocare sau respiratie ingreunata. In cele mai multe cazuri, simptomele nu apar, iar boala este diagnosticata mult mai tarziu, printr-un examen clinic si ecografic. Afectarea cardiaca reprezinta cea mai severa manifestare a reumatismului articular acut.
 • Afectare cutanata - in cazuri rare, poate sa apara eritemul marginat, care se manifesta sub forma unor pete mari cu margini rosiatice, neregulate. Eritemul este nedureros si trecator si apare de regula pe trunchi si brate. Expunerea la cald poate accentua afectiunea cutanata. De asemenea, pot sa apara noduli subcutanati, in jurul articulatiilor (coate, umeri, genunchi). Nodulii sunt fermi, cu dimensiuni sub 2 cm.
 • Manifestari neurologice (coree si encefalita reumatismala) - din cauza inflamarii unor zone din creier, poate fi afectata miscarea. Boala se manifesta prin miscari necontrolate ale corpului, iar simptomele includ dificultati motorii (mers, scris, imbracat etc.) si pot sa apara dupa una sau sase luni de la infectia streptococica. Cel mai des afectate sunt picioarele, mainile si fata. Mai pot sa apara si comportamente bizare, instabilitate emotionala care poate determina izbucniri in plans si ras necontrolat. Recuperarea este posibila prin tratament sportiv si monitorizare medicala.

Bolile care pot fi asociate cu reumatismul acut la copii includ, de obicei, boli de inimă, febră și boli ușoare ale articulațiilor. Dacă nu se administrează un tratament adecvat, boala poate reveni mai târziu. 

 De asemenea, este important de menționat că bolile de inimă asociate cu reumatismul acut sunt mai frecvente la copii. Manifestările cutanate sunt de obicei dureri articulare. La adulți, tulburările neurologice și ale pielii sunt foarte rare. În schimb, este posibil să aveți dureri articulare cu umflare.

TRATAMENT

În primul rând, pacienții cu poliartrită reumatoidă acută ar trebui să evite exercițiile fizice și să fie tratați cu medicamente antiinflamatoare și antibiotice pentru a preveni reapariția infecțiilor streptococice. Tratamentul antiinflamator presupune administrarea acidului acetilsalicilic timp de 2 săptămâni, urmată de încă 4 până la 6 săptămâni la doze mai mici. Corticosteroizii sunt administrați numai pacienților cu boli cardiace severe. 

Pacienții cu leziuni cardiace trebuie să urmeze recomandările pentru câteva săptămâni de repaus la pat. Activitatea poate fi reluată ulterior, dar va fi necesar să se mărească treptat efortul. În stadiile incipiente, este necesar un tratament pentru a elimina infecția streptococică, care poate afecta sistemul imunitar și poate promova dezvoltarea poliartritei reumatoide acute. Tratamentul infecțiilor streptococice variază de la persoană la persoană, în funcție de  caz individual. Purtătorii cronici nu necesită tratament dacă există antecedente familiale de artrită reumatoidă acută, dacă a început faringita, dacă există o epidemie de RAA sau dacă angina streptococică reapare chiar și după tratament. 

În cele mai multe cazuri, artrita reumatoidă acută se vindecă fără efecte secundare, iar recuperarea este rapidă. Cu toate acestea, reumatismul  acut poate fi tratat pe deplin numai dacă nu provoacă leziuni semnificative inimii. Bolile de inimă pot avea un impact semnificativ asupra evoluției bolii și asupra perioadei de recuperare. 

Cu toate acestea, dacă tratamentul nu este efectuat corect sau este oprit prematur, boala poate reveni în decurs de 5 ani de la primul atac. În plus, boala poate recidiva dacă primul debut a avut loc la o vârstă fragedă. 

Tratamentul preventiv al poliartritei reumatoide acute necesită un tratament precis și rapid al infecțiilor streptococice. Tratamentul include antibiotice profilactice administrate adânc în mușchi la fiecare 4 săptămâni. Pentru pacienții fără afectare a valvei cardiace, perioada de profilaxie  poate dura 5 ani și poate fi prelungită până la 10 ani pentru pacienții cu cardită, dar fără afectare secundară a valvei cardiace. 

Pacienții cu leziuni valvulare asociate cu artrită reumatoidă acută necesită tratament preventiv timp de 10 ani după ultimul episod sau până la vârsta de 40 de ani. În aceste situații, poate fi recomandată profilaxia pe tot parcursul vieții. În același timp, poate fi recomandată profilaxia cu antibiotice pentru a preveni dezvoltarea endocarditei bacteriene.