MENIU

Urticarie

Despre

DEFINITIE

Urticaria este o boală multifactorială, în principal alergică, care apare cel mai frecvent la copii și adolescenți. La nivel mondial, 1 din 5 persoane se confruntă cu cel puțin un episod de urticarie acută care durează mai puțin de 6 săptămâni. Apare la nivelul straturilor superficiale ale pielii sub forma unei erupţii maculopapulare circumscrise, roşiatice, cu vârfuri albicioase, cu caracteristici migratorii episodice. 

Adesea provoacă mâncărimi neplăcute și chinuitoare. 

Dacă te uiți la leziunile de pe piele, vei observa că unele urzici și mușcături de insecte de diferite dimensiuni  pot dispărea din locația lor inițială în câteva minute până la ore, și apoi reapar într-o altă locație. În unele cazuri, poate fi însoțit de angioedem, o reacție asemănătoare urticariei, dar  mai intensă ca amplitudine, care afectează straturile mai profunde ale pielii, dermul profund, țesutul subcutanat și leziuni mai puțin sistematice. Apare mai ales in zonele bogate in tesut conjunctiv (fata, pleoape, limba, buze, extremitati, zona genitala). Leziunile sunt de obicei dureroase și nu provoacă mâncărime. 

Angioedemul poate apărea și în intestine și se poate manifesta ca durere abdominală asemănătoare colicilor sau poate pune viața în pericol dacă există obstrucție a căilor respiratorii din cauza edemului laringelui sau a umflăturilor limbii.  

Mecanismul acestor reacții este că alergenii activează celulele imune precum mastocitele și bazofilele, care apoi eliberează histamina (degranulare) și alte substanțe vasoactive în țesuturi, care dilată vasele de sânge și cresc permeabilitatea capilarelor și a vaselor de sânge venoase. 

 Degranularea superficială a mastocitelor cauzează simptome de urticarie superficială, în timp ce angioedemul larg răspândit datorat angioedemului este cauzat de activarea mastocitelor din țesuturile profunde.

SIMPTOME

După cum am menționat anterior, urticaria este o boală ușor de diagnosticat datorită simptomelor caracteristice vizibile, cum ar fi:

 • aparitia eritemului (inrosire a pielii, care dispare la apasare, ca urmare a dilatarii vaselor sangvine cutanate)
 • aparitia unor mici umflaturi ale tegumentului, denumite papule, asemanatoare cu intepaturile de insecte sau urzicaturi si care apar in diferite zone ale pielii din cauza extravazarii  plasmei sangvine din vase in spatiile interstitiale
 • leziunile maculo-papulare care pot conflua transformandu-se in placi sau placarde extinse, de diverse dimensiuni, cu localizare limitata la anumite segmente ale corpului sau diseminata, generalizata
 • prurit (mancarime), usturime, intepaturi, senzatie de arsura
 • caracter fugace, migrator al leziunilor, pot disparea in cateva minute, ore si pot sa reapara dupa o perioada, in alte locuri decat cele initiale
DIAGNOSTIC

Diagnosticul de urticarie trebuie făcut cu atenție pentru a identifica posibilele cauze. 

Anamneza este detaliata si urmareste:

 • analiza simptomelor si a particularitatilor leziunilor urticariene, localizare, distributie, durata leziunilor, prurit etc.
 • analiza cauzelor potentiale (factori declansatori) si factorilor de agravare
 • raspunsul la tratamente aplicate anterior

Un examen clinic complet va analiza compoziția leziunii și va examina orice afecțiuni asociate. 

Testele non-clinice (în funcție de datele obținute anterior) analizează cauza simptomelor de urticarie și natura acestora.

 • HLG, VSH, glicemie, ALT, AST, uree serica, creatininemie, Rx
 • sumar urina, examen coproparazitologic, examen faringian, uroculturi
 • Ag HBs, Ac anti-HCV, serologii pentru paraziti, porfirine plasmatice
 • Explorari imunoalergologice (in functie de caz)
 • Teste cutanate si la agenti fizici
 • ATPO, ANA, C4, C1-INH etc.
 • Biopsie cutanata (de obicei nu este necesara); Urticarie cronica : infiltrat perivascular de mastocite, eozinofile, Limfocite CD4+; Urticarie acuta: fara infiltrate celulare.
COMPLICATII

Debutul prelungit al urticariei duce la modificări ale calității vieții pacientului, afectând negativ emoțiile și afectând negativ încrederea în sine. Efectele estetice pot provoca anxietate, frică, depresie, insomnie, agresivitate, mâncărime și anxietate legate de efectele secundare ale terapiei medicamentoase.