MENIU
Dorian Schwartz – despre o afectiune comuna dar extrem de insidioasa

Dorian Schwartz - despre o afectiune comuna dar extrem de insidioasa

April 3, 2024

Dorian Schwartz – despre o afecțiune comună dar extrem de insidioasă

Pentru că ne aflăm în luna martie, luna celebrării rinichilor la nivel mondial, i-am propus Dr. Schwartz Dorian să ne de câteva informații despre cea mai comuna afecțiune a rinichilor- acumularea de pietre.


Din ce în ce mai mulți pacienți ajung să aibă complicații grave renale pentru că nu investighează din timp sănătatea propriilor organe. Denumirea științifică a unei pietre la rinichi este calcul renal sau nefrolit. Este posibil să auziți că medicii numesc această afecțiune nefrolitiază, urolitiază sau calculi urinari.

Pentru a înțelege toată lumea, aceste doua organe de mărimea unui pumn reprezintă cele mai mari filtre ale organismului. Acestea filtrează tot sângele de până la 25 de ori pe zi, deci curăță neîncetat, însă anumiți pacienți sunt mai predispuși să acumuleze minerale în urină, iar aceste depuneri se pot transformă în pietre la rinichi.

De ce credeți că apar acestea la pacienți din ce în ce mai tineri?

Pentru că tinerii întreabă Dr. Google (cum mai menționam și pe dorian-schwartz.ro ) ce dozări de vitamine să ia, merg la sală și cumpără proteine, dar și alte suplimente la borcan produse în locuri neconforme cu standardele medicale impuse și care nu au certificări.

Pentru că nu se hidratează corespunzător uitând să bea apă la sticlă de sticlă, fară microparticule de plastic sau pentru că înlocuiesc apa cu sucurile. Toate cele enumerate, dar și multe altele conduc la niveluri ridicate de anumite minerale în urină.

Putem vorbi de leziuni permanente din cauza pietrelor?

Pietrele la rinichi cauzează rareori leziuni permanente dacă sunt tratate de un profesionist din domeniu, însă procedura de îndepărtare este extrem de neplăcută cu dureri foarte mari, iar până când ajunge să o efectueze calitatea vieții pacientului este intolerabilă.
Specialiștii din cadrul Spitalului Romgermed St. Lukas transmit că trebuie să efectuăm ecografii la rinichi o data la 6 luni împreună cu testele de laborator și analize de sânge pentru a nu ajunge la astfel de tratament.
Sigur, nu vorbim de acele pietre mici care trec ușor prin tractul urinar și care nu prezintă simptome.

Cum putem preveni cu toții apariția lor?

Foarte simplu! Este posibil să preveniți pietrele la rinichi bând suficientă apă, schimbând felul în care mâncați sau luați medicamente/suplimente. Vizite regulate la medic și atenție îndreptată asupra necesitaților organismului.

Medicina nu se face pe internet, un research de 30 de minute pe internet nu egalează zecile de ani de studii și experiențele doctorilor. Trebuie să avem încredere în ei!

Specialiștii spitalului Romgermed St. Lukas folosesc istoricul medical, un examen fizic și teste pentru a diagnostica pietrele la rinichi. Testele pot, de asemenea, să arate probleme care au cauzat formarea unei pietre la rinichi.

Este posibil să prevenim viitoarele pietre la rinichi modificând cantitatea de sodiu, proteine animale, calciu și oxalat pe care le consumăm, dar sunt generalități, pentru că nimeni nu știe cum să depisteze singur acasă cantitatea de sodiu necesara propriului organism sau cât sodiu ascuns este în etichetele alimentare fară să fie informat de un medic.

Cât de frecvente sunt pietrele la rinichi?

Pietrele la rinichi sunt frecvente și sunt în creștere. Aproximativ 11% dintre bărbați și 6% dintre femei au pietre la rinichi cel puțin o dată în timpul vieții.

Cine are mai multe șanse de a dezvolta pietre la rinichi?

Bărbații sunt mai susceptibili de a dezvolta pietre la rinichi decât femeile. Dacă aveți antecedente familiale de pietre la rinichi, este mai probabil să le dezvoltați. De asemenea, este mai probabil să dezvoltați din nou pietre la rinichi dacă i-ați avut o dată.

Cum diagnostichează specialiștii Romgermed pietrele la rinichi?

Medicii din cadrul Spitalului Romgermed St. Lukas folosesc istoricul medical, un examen fizic, teste de laborator și imagistice pentru a diagnostica pietrele la rinichi. Pacienții sunt întrebati dacă au antecedente de afecțiuni care îi fac mai probabil să dezvolte pietre la rinichi.

De asemenea, medicul îi poate întreba dacă au antecedente familiale de pietre la rinichi și despre ce mănâncă de obicei.

Ce trebuie să mâncam sau să bem când știm că avem aceasta predispoziție?

Sunt multe sfaturi, cum mai scriem și pe dorian-schwartz.com.ro, pe care un pacient le-ar puta integra in rutina zilnica. Să bei suficient lichid, în principal apă, este cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a preveni pietrele la rinichi. Cu excepția cazului în care aveți insuficiență renală, specialiștii Spitalului Romgermed St. Lukas recomandă să beți 2 litri de apa pe zi.

Discutați cu un medic despre cât de mult lichid ar trebui să beți. Pe baza tipului de pietre la rinichi pe care l-ați avut, este posibil să puteți preveni pietrele la rinichi modificând cantitatea de sodiu, proteine animale, calciu sau oxalat din alimentele pe care le consumați.

Șansa de a dezvolta pietre la rinichi crește atunci când mănânci mai mult sodiu. Sodiul face parte din sare. Sodiul se găsește în multe alimente conservate, ambalate și fast-food. Se găsește, de asemenea, în multe condimente, condimente și carne.

În cadrul Spitalului Romgermed St. Lukas se face o informare amănunțită a pacientului la fiecare vizită. Medicii noștri îi învață pe pacienți să verifice etichetele pentru ingrediente și sodiu ascuns, cum ar fi: 

  • denumirea chimică pentru bicarbonat de sodiu 
  • praf de copt, care conține bicarbonat de sodiu și alte substanțe chimice 
  • fosfat disodic 
  • glutamat monosodic sau MSG alginat de sodiu 
  • azotat sau azotat de sodiu