endocrinologie-pediatrie

Endocrinologia pediatrica

Endocrinologia pediatrica este o punte de legatura intre pediatrie si endocrinologie, ocupandu-se de mai multe probleme caracteristice acestei categorii.
Auxologia se ocupa exclusiv cu tulburarile de crestere – predominant cu deficitul de crestere.

Marea parte a cazurilor ce se prezinta la endocrinopediatru sunt copii cu talie / inaltime mica, trimisi fie de medicii de famile sau de cei scolari sau, mai frecvent, adusi de parinti, preocupati de stagnarea sau cresterea insuficienta in inaltime/greutate.
Multi dintre copii sunt de inaltime medie sau mica, mostenita de la genitori, adica inaltimea copilului corespunde mediei inaltimii parintilor +/- 8 cm. Cativa insa au tulburari hormonale – deficit de hormoni de crestere sau tiroidieni, exces de cortisol, etc. De aceea, orice copil cu inaltime mica trebuie corect investigat si pe masura ce sunt excluse cauzele inaltimii mici idiopatice – de ex. familiale, alimentatie deficitara, rahitism, hipovitaminoze, alte boli cronice – sunt demarate investigatii amanuntite – radiografie de pumn, testari hormonale, tomografii, etc.

Parintii trebuie sa urmareasca viteza de crestere in inaltime si greutate a copiilor lor. O viteza de 4-5 cm pe an si 2-3 kg este considerata normala chiar daca copilul este mai mic decat colegii de aceeasi varsta. Trebuie tinut cont de cresterea in salturi a copiilor in inaltime cu stagnare in greutate sau invers, de pastrarea orelor de somn – de la 22… pina dimineata – de supravegherea regimului alimentar si de sport.
In cazul in care este descoperit un deficit hormonal – de ex. deficit de GH – HORMON DE CRESTERE – copilul va incepe un tratament gratuit cu acest hormon obtinut sintetic in cadrul unui program al CNAS.
Tratamentul este injectabil zilnic, cu dispozitive cu sau fara ac, urmarit strict de medicul endocrinolog. Copilul este retestat periodic – la 6 luni – si tratamentul este continuat pana se inchid cartilajele de crestere sau din alte motive, de la caz la caz. Reactiile adverse sunt foarte putine – in urma studiilor efectuate – GH nu da leucemie sau cancer, decit la copiii care aveau deja boala nediagnosticata. Parintii oricum sunt bine instruiti si avizati privind posibilele reactii adverse.

Alta categorie de copii care nu cresc din cauze hormonale sunt cei cu deficit de hormoni tiroidieni sau exces de hormoni corticosuprarenalieni. Caracteristica tabloului clinic o constituie faptul ca acesti copii sunt mici si grasi. Investigatiile ulterioare diagnosticheaza cauza si indica tratamentul care, corect aplicat, duce la imbunatatirea ritmului de crestere.
Am expus in mare principalele cauze ale tulburarilor auxologice.
Exista desigur sindroame genetice – TURNER, DOWN, PRADER WILLI si anomaliile osoase – ex-acondroplazia, hipocondroplazia care reprezinta afectiuni de granita, de ele ocupindu-se mai multe specialitati – ex-ortopdia, medicina interna, etc.

MESAJ DE LUAT ACASA – …un copil care nu creste 4 cm pe an sau care nu mai creste corespunzator trebuie sa fie vazut de un medic endocrinolog!

Dr. Antonela Burlacu, Medic Primar Endocrinolog, Grupul Medical Romgermed
Competente in endocrinologie pediatrica si ecografie endocrina