MENIU

Ce trebuie sa stii despre urocultura

Se recolteaza înainte de a începe un tratament antibiotic sau la cinci zile de la administrarea ultimei doze de antibiotic.   
 
Urina se recoltează în recipiente sterile, urocultoare, de la receptie. Acestea includ urocultoare sterile pentru adulți, borcanas steril și pungi sterile pentru sugari.
 
Proba se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius dacă nu poate fi transportată în laborator în mai puțin de două ore.

Pentru adulti

Se recomandă ca prima urina să fie făcută dimineața sau după cel puțin patru ore de stază vezicală.

Se spală bine zona urogenitală cu apa și sapun, fără substanțe sau soluții dezinfectante, apoi se șterge cu un prosop curat sau o compresă sterilă.

Se recomandă ca toaleta locală să fie efectuată la barbati cu decalotarea glandului.

Recipientul steril se deschide înainte de micțiune, iar capacul acestuia se pune cu gura în sus pe o suprafață curată pe timpul recoltarii.

Dupa ce se lasa primul jet sa curga in toaleta, se recoltează  din al doilea jet o cantitate de aproximativ 20 ml de urina  într-un recipient steril, urocultor.

Pentru a preveni scurgerea urinei și contaminarea urocultorului, capacul se infiletează strans pe el la sfârșitul recoltarii.

Pentru sugari

Zona urogenitală se spală cu apa și sapun, apoi se tamponează cu comprese sterile pentru a se usca.

Punga sterilă este fixată în jurul orificiului urinar cu benzi adezive. Daca orificiul urinar este in interiorul pungii, atunci punga este bine fixata. Se verifică fermitatea benzilor de fixare la tegumentul copilului pentru a se asigura că urina nu se scurge pe lângă pungă și nu o contaminează.

După recoltare, punga se desprinde de tegumentul copilului și cele două benzi adezive se lipesc între ele. Acest lucru face punga să se închidă.

Este recomandat ca punga să fie transportată în laborator într-un urocultor steril pentru adulți.