dr-Oprescu-Silvia

Prevenirea,diagnosticarea si tratarea diabetului zaharat

Dr. Oprescu Andreea Silvia, medic specialist diabet zaharat, boli metabolice, nutritie in cadrul Policlinicii Spitalului Saint Lukas, trage un semnal de alarma in ceea ce priveste aceasta afectiune.

Diabetul zaharat este o afectiune cronica, complexa, care necesita tratament medical continuu, programe de instruire si monitorizare a pacientilor, scopul fiind prevenire complicatiilor acute si cronice ale diabetului zaharat.
Astfel, este foarte importanta depistarea cat mai precoce a acestei afectiuni.

Aproximativ 2 milioane de romani sufera de diabet zaharat, astfel ca afectiunea se regaseste la 11,6% din populatia tarii.
Acestea sunt rezultatele celui mai recent studiu (Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi – PREDATORR) si au fost prezentate in premiera cu ocazia celui de-al 40-lea Congres al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in mai 2014.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice ce afecteaza intregul metabolism. Principalele cauze ale aparitiei acestei boli pot fi factori ereditari (in cazul diabetului zaharat de tip 1), obezitatea, varsta inaintata, stresul sau sedentarismul (in cazul diabetului zaharat de tip 2).

Conform statisticilor furnizate de International Diabetes Federation, in anul 2012, numarul bolnavilor de diabet din Romania era de 1,5 milioane. In decursul a doi ani, se observa o crestere a prevalentei diabetului zaharat cu aproape 4%.
In prezent, Romania este a doua tara din Europa, dupa Turcia, in ceea ce priveste prevalenta diabetului zaharat.

In functie de etiologia si manifestarile clinice ale bolii exista patru tipuri distincte de diabet zaharat:

  • Diabetul zaharat tip1 (10% din totalitatea  cazurilor de diabet, se caracterizeaza prin deficit absolut de insulina, avand o incidenta maxima la varsta copilariei si adolescentei);
  • Diabetul zaharat tip 2 (90% din totalul cazurilor de diabet, se asociaza frecvent cu supraponderea/obezitatea);
  • Diabetul gestational;
  • Alte tipuri de diabet zaharat.

Persoanele supraponderale sau obeze, care prezinta unul sau mai multi factori de risc aditionali (sedentarism,  rude de grd  I  cu diabet zaharat tip 2, hipertensiune arteriala, diabet gestational in antecedente, toleranta alterata la glucoza/glicemie a jeun modificata, femei cu ovar polichistic, femei care au nascut copii cu greutate>4000g, Trigliceride>250mg/dl, HDLC<35 mg/dl, istoric de boala cardio-vasculara), sunt  considerate la risc pentru a dezvolta diabet zaharat tip2.

Screeningul acestor persoane in vederea depistarii diabetului zaharat tip 2 este obligatorie!

Interventia cat mai precoce asupra factorilor modificabili (scaderea in greutate, orientarea catre un regim alimentar cat mai sanatos, activitate fizica zilnica, renuntarea la fumat), pot preveni aparitia diabetului zaharat tip 2 sau pot  imbunatati calitatea vietii pacientilor cu diabet zaharat.

Ingrijirea diabetului zaharat cuprinde mai multe etape:

  • Evaluarea statusului clinico-metabolic;
  • Optimizarea stilului de  viata;
  • Stabilirea tratamentului medical;
  • Educatie terapeutica;
  • Monitorizare curenta;
  • Evaluare periodica.

Toate aceste etape se individualizeaza in functie de caracteristicile fiecarui pacient.