Gastroentorologia este speciliatiatea medicala care se ocupa cu prevenirea, depistarea, diagnosticare si tratarea bolilor tubului digestiv si a organelor anexe.

Endoscopia digestiva la clinica medicala RomGerMed

Endoscopia digestiva reprezinta o investigatie care exploreaza tubul digestiv cu ajutorul unui video-endoscop flexibil (din fibre optice) ale carui imagini sunt transmise catre un monitor. In acest fel se pot obtine detalii importante ale mucoasei digestive. Prin endoscopie se permite stabilirea de diagnostic si posibilitatea efectuarii de diverse interventii. Ca si procedouri exista: biopsii si coloratii speciale care permit depistarea precoce ale unor leziuni precanceroase. Exista si proceduri terapeutice: polipectomie – rezecarea endoscopia polipilor, disectie submucosala, extragerea corpilor straini eso-gastrici etc. Pacientilor cu hemoragie digestiva (atunci cand un pacient varsa mult sange sau sangereaza rectal), endoscopia le este vitala pentru a localiza sursa sangerarii, creand astfel posiblitatea de a se interveni endoscopic pentru oprirea sangerarii sau prevenirea acesteia.

Colonoscopia la clinica medicala RomGerMed

Colonoscopia este o metoda care exploreaza endoluminal, in timpi reali, rectul, zona anala, sigmoidul, transversul, colonul ascendent, cecul si valva ileo-cecala. Exact ca si endoscopia tubului digestiv superior, colonoscopia are doua scopuri: diagnoza si terapeutic. La fel ca oricare alta explorare endoscopica, colonoscopia are o rata extraordinare de mare de eficienta: 95%. In plus, dezvoltarea din ultimii ani a conceptului de screening al cancerului colonic a dat o magnitudine noua acestei explorari, in special prin faptul ca procedurile trebuie aplicate in conditii de ambulator. Procedura realizata la consultul endoscopic consta in explorarea extrem de detaliata a intestinului gros, incepand de la nivelul rectului si pana la intestinul subtire cu ajutorul unui aparat flexibil si subtire sub forma de tub numit coloscop sau endoscop. Acesta este dotat cu o camera minuscula de luat vedere, dar si cu o sursa de lumina care transmite imaginile catere un monitor. Cu ajutorul unui consult endoscopic si a unei colonoscopii se pot identifica leziuni ale tractului digestiv(stomac,intestin subtire,colonului). Daca cumva simtiti simptomele de mai jos, programati-va urgent un consult endoscopic la clinica medicala RomGerMed:
  • •    Prezenta sangelui in materiile fecale
  • •    Tulburari de tranzit intestinal persistente (constipatie, diaree si alternanta intre ele)
  • •    Dureri abdominale de cauza neprecizata
  • •    Istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv
  • •    Markeri tumorali cu valoare peste normal
  • In foarte multe state occidentale, colonoscopia screening dupa varsta de 40-45 de ani a devenit ceva obisnuit, deoarece s-a demonstrat de catre specialisti ca aceasta este cea mai buna metoda de prevenire a cancerului colo-rectal. De cele mai multe ori, cand aveti varsaturi sau arsuri la stomac apelati la sfatul farmicistului. Este adevarat ca acesta va recomanda medicatia corecta, va simtiti bine o perioada si apoi manifestarile reapar. De aceea, ori de cate ori aveti dureri, trebuie sa apelati la doctori.  In gastroenterologie sunt o serie de afectiuni care necesita monitorizare pe termen lung a pacientului, asa ca nu ezitati sa apelati la medicul gastroenterolog pentru orice senzatie de arsuri pe esofag, dureri abdominale sau tulburari ale tranzitului intestinal. Tineti la sanatatea dumneavoastra! Programati-va din timp la un consult gastroentorologic la clinica medicala RomGerMed!