ginecologie

Informatii generale despre ginecologie

Ginecologia este specialitatea medicala care are ca scop principal studiul organismului femeii, dar si al aparatului ei genital. Studiul se efectueaza atat din punct de vedere fiziologic, cat si patologic.

Cabinetul ginecologic Romgermed – Saint Lukas din Bucuresti va asigura cei mai buni medici

Din pacate, foarte multe femei din Romania nu vin la cabinet pentru a se programa la un consult ginecologic atunci cand se simt bine si cred ca nu prezinta nici o problema medicala, desi este foarte importanta efectuarea unor analize ginecologice in mod regulat. Problema principala este ca ele merg la o consultatie ginecologica, doar atunci cand simt dureri insuportabile, sangerari, secretii anormale si se pun in situatia de a trata deja o afectiune care poate fi grava, care poate necesita interventii chirurgicale uneori cu repercursiuni asupra vietii sexuale normale sau a fertilitatii. Conform ultimelor teste, Romania este pe primul loc in clasamentele europene privind cancerele de col uterin, mamar sau ovarian.

Cand este extrem de important sa veniti la cabinet pentru un consult ginecologic?

Mai jos veti gasi o serie de simptome care ar trebui sa va ingrijoreze si sa va faca sa veniti la doctor, dar si ce este recomandat sa faceti in asemenea situatii:

Durerea pelvina este cel mai des intalnit simptom care trebuie sa va faca sa veniti la un consult ginecologic

Durerea pelvina este una dintre cele mai frecvente si importante simptome in randul femeilor. Aceasta se clasifica in 3 categorii:

  • • Durere acuta, brusca si foarte puternica - aceasta indica o problema grava de sanatate care indica spitalizare si chiar si interventie chirurgicala urgenta, cum ar fi sarcina ectopica rupta, boala inflamatorie pelvina, avortul spontan etc.;
  • • Durere cronica - aceasta se intinde pe o perioada de 3 luni sau mai mult. In medicina mai poarta numele si de “sindromul durerii pelvine cronice”;
  • • Durere severa, dar care dispare - aceasta este cauzata de functionarea normala a organelor genitale si probabil nu necesita tratament, cum ar fi durerea menstruala. Dar daca simtiti vreo durere, nu ezitati sa vorbiti un medic ginecolog si sa veniti la o consultatie ginecologica.

Secretia vaginala este o alta probleme care trebuie sa va sugereze sa mergeti la o consultatie ginecologica

Orice femeie prezinta o anumita cantitate de secretie vaginala. Secretiile vaginale sunt produse de glandele de la nivelul vaginului si al colului uterin care incep sa produca cantitati reduse de lichid care se elimina zilnic prin vagin. Secretia vaginala ajuta la curatirea vaginului, la lubrifierea sa si la prevenirea infectiilor. De regula, secretia vaginala normala nu miroase urat si are un aspect laptos atunci cand se usuca. Infectiile vaginale sunt frecvente, iar pe lista factorilor care pot altera echilibrul pH-ului vaginal se afla: produsele de igiena feminina, irigatiile vaginale excesive, sapunurile parfumate, tampoane uitate in vagin, sarcina, antibiotice, diabetul zaharat sau prezenta unei alte infectii. O secretie vaginala anormala apare in infectiile vaginale.

Cum ne dam seama ca avem o infectie vaginala?

Modificarile care ne indica infectia vaginala sunt cresterea cantitatii secretiei vaginale, modificarea culorii sau a mirosului secretiei vaginale, iritatia, mancarimea si sangerarea in lipsa menstruatiei. Bineinteles ca observarea oricareia dintre aceste semne impune prezenta obligatorie la o consultatie ginecologica cat mai rapid urgenta, la clinica. Printre cele mai frecvente infectii vaginale se numara: candidoza, infectia cu chlamydia, gonoreea, vaginoza bacteriana.

Sangerarea vaginala anormala al treilea des intalnit simptom care va indica sa va programati cat mai repede la consultatie ginecologica

Aceasta apare cel mai des intre menstruatii si este cauzata frecventa a unui dezechilibru hormonal. Aceasta poate fi de asemenea cauzata de: fibroame, sarcina, polipi, hiperplazie sau cancer la colul uterin. La femeile aflate in premenopauza care nu sunt gravide, cea mai frecventa cauza de sangerare vaginala anormala o reprezinta ciclurile anovulatorii. La femeile aflat in menopauza, una dintre cele mai frecvente cauze de sangereare anormale o reprezinta endometrul atrofic. Sangerea vaginala anormala poate aparea si dupa sau chiar in timpul actului sexual si se pot datora posibilelor leziuni ale peretilor vaginali, infectii (gonoree, candidoza, chlamydia), sau afectiuni ginecologice.

Tineti la sanatatea dumneavoastra! Programati-va din timp la un consult ginecologic la clinica de ginecologie Romgermed-Saint Lukas din Bucuresti!