Greutatea in respiratie sau senzatia de sufocare

Greutatea in respiratie poate fi resimtita ca sufocare facand ca fiecare gura de aer sa fie o lupta. Senzatia poate fi terifianta iar panica produsa nu face altceva decat sa inrautateasca situatia. Dar greutatea respiratorie nu indica neaparat o problema seriasa de sanatate deci, nu este cazul sa ne panicam.

Medicul pune diagnosticul de certitudine dar, iata mai jos cele mai comune cauze:

  1. Temperatura crescuta a mediului ambiant sau febra- cand este cald, cererile metabolice cresc si este necesar mai mult oxigen. Persoanele febrile pot avea senzatia de sufocare mai ales cand se mobilizeaza. Acelasi lucru se intampla si la temperature ridicate. Atata timp cat simptomele dispar dupa cateva inspiruri profunde si cateva minute de relaxare, nu este cazul sa va ingrijorati. Dar daca situatia se inrautateste si respiratia greoaie este insotita de ameteli si confuzie trebuie sa apelati la ajutor medical de urgenta.
  2. Infectiile – in cele mai multe cazuri sunt infectii minore dar daca sunt insotite de febra ridicata, apelati medicul. Acestea sunt: infectii ale sinusurilor, simpla raceala, viroza, bronsita , pneumonia.
  3. Afectiunile cardiovasculare – sunt printer primele cause ae senzatiei de greutate in respiratie, mai ales daca simptomele dureaza cateva zile. Cand inima nu poate pompa suficient sange, bogat in oxigen, muschilor si organelor, corpul reactioneaza prin repiratie rapida si ingreunata. Aceasta inabilitate a inimii sa tina pasul cu nevoile corpului se numeste insuficienta cardiac. Poate aparea din urmatoarele cause: hipertensiune arterial, infarct miocardic acut, tromboza pulmonara, anemie severa, sarcina, tiroidite, sepsis, soc septic sau hemoragic, aritmii cardiac, abuz de alcool sau droguri,
  4. Afectiuni pulmonare – plamanii si inima lucreaza impreuna pentru a asigura necesarul de sange pentru muschi si organe. Daca problemele respiratorii sunt severe sau se inrautatesc si sunt insotite de un ritm cardiac crescut, confuzie, slabiciune sau alte simptome, cereti asistenta medicala de urgenta. Cauze pulmonare ale dificultatii respiratorii pot fi :BPOC, embolism pulmonar, cancer pulmonar, infectie pulmonara, astmul bronsic.
  5. Deshidratarea – poate cauza probleme de respiratie cand corpul se lupta sa asigure celulelor energia pe care acestea o necesita. Un aport insuficient de apa, temperaturile crescute, consumul de bauturi deshidratante cum ar fi cafeaua cu siguranta vor duce la deshidratare, Incearca sa te hidratezi, inspira profund si evita caldura cel putin 24h. Daca simptomele nu dispar deshidratarea poate fi accentuate si ai nevoie de interventie medicala.
  6. Anxietatea – oamenii care sufera de anxietate pot experimenta problem de respiratie mai ales in episoadele acute. Simptomele se traduc prin respiratie greoaie, scurtata, cu senzatia ca nu intra aer suficient, puls crescut, atac de panica, ameteala, stare de lesin. Trebuie sa incerci sa te calmezi, sa te retragi intr-un loc linistit sis a inspiri adanc de 10 ori. Anxietatea nu este o urgenta medicala! Managementul stresului si psihoterapia pot da rezultate.
  7. Alergiile – in special respiratorii la praf si polen dau simptomatologia: respiratie greoaie, suieratoare, lacrimare, arsuri in piept sau mancarimi ale pielii. Exceptand socul anafilactic care reprezinta o urgenta, alergiile nu cauzeaza cresterea pulsului, pierderea constientei sau alte simptome serioase. Trebuie evitati alergenii iar daca simptomatologia nu se amelioreaza, consultati medicul.

Medicii nostri cu experienta iti ofera toate informatiile pentru sanatatea ta si a celor dragi. Datorita dotarilor de ultima generatie, vei fi tratat la standarde europene si vei putea sa confirmi sau sa infirmi orice suspiciune legata de starea ta de sanatate.

Dr. Marin Ana Maria – medic generalist